Истински фантастични животни

Истински фантастични животни

01/02/2019 Off By martha

Природата ни е доказала, че е дива и свободна. Тя е мястото където животът процъфтява, но там съществува и живот, който се противопоставя на здравия разум и човешките очаквания.  От отровни птици до сладководни акули и растителноядни паяци, тези животни са прекалено странни, че да съществуват, но някак си са истина.

Птицата е може би последното животно, за което бихме предположили, че използва отрова. Видът питохуи живее в тропическите гори в Нова Гвинея. Отровата им се съдържа в перата, кожата и месото. Разбираме това през 1989 година когато учен се отправил да изучава птици в Нова Гвинея. Забелязал пареща болка по ръцете си след като бил одраскан от питохуи. Съставките в отровата на птицата са подобни на тези, открити при отровните жаби. Защо птицата притежава тази токсичност е все още мистерия.

Чували ли сте някога за двукраки антилопи? Стройният геренук излиза извън нормалното като става дума за антилопи. Този вид се храни на два крака. Силуетът му е уникален, с издължено тяло и тънки, дълги крака. Докато се храни, предните крака неловко „висят“ във въздуха. В тази позиция може да достигне до 2.4 метра. Странната адаптация в този вид антилопи е привлякла вниманието на много учени.

Идеята за паяк, който яде растителност, вроятно не е преминавала през ума ви. Съществуването им учудва дори биолозите. Из Южно Мексико и Централна Америка новооткритият подскачащ паяк е доста сладко изглеждащо паякообразно, поради големите си очи. Неговият живот е изцяло обратен на представите, който имаме за паяците. Известни са с улавянето на плячка и умело направените паяжини, използвайки отрова да умъртвят жертвата. В контраст, диетата на нашият странен приятел е главно растителни продукти. Храната им е доста сходна с тази на мравките и тъй като те са им конкуренция, в редки случаи паякът яде техните ларви.

Много смятат, че котките не понасят водата. Съществува обаче един вид в Азия толкова отдадени на водният живот, че притежават видни физически адаптации. Котката рибар от Южна и Югоизточна Азиа живее в близост до реки и езера, където ловуват. Оказва се, че котка е един от най-умелите гмуркачи из хищните бозайници.

Автор: Мартина С. Попова