Историческият Ден на мъртвите в Неапол, Италия

Историческият Ден на мъртвите в Неапол, Италия

03/04/2019 Off By martha

Флористите оформят стена на гробището Poggioreale, крещят на местния неаполитански език, за да привлекат вниманието на потенциалните си клиенти. Хората бавно прекарват пътя си през страничния вход, всеки със сноп от яркочервени, бели, жълти или розови цветя, контрастиращи с иначе сивото гробище.

Подобно на жителите на други католически страни, италианците прекарват Деня на нощта на 2 ноември, като поставят цветя на гробищата и разговарят с починалите си роднини, почитайки деня на мъртвите, или giorno dei morti. В Неапол, както и в други части на Южна Италия, това наблюдение се простира до около седмица и половина от различни ритуали и обичаи, които смесват християнските практики с местните традиции, комбинация, датираща от развитието на ранната църква по време на Римската империя.

Когато човек умре, те имат традиционно католическо погребение. Но след погребението тялото е поставено във временно дървено ковчеже и погребано в земята. Пет години по-късно семейството се връща на гробището, за да идентифицира роднините си. След като е направена идентификация, погребалните почистват тялото и го увиват в бяла тъкан в един вид процес на мумификация. След това тялото се отвежда в семейна гробница, където живите роднини посещават всеки 2 ноември. Членовете на семейството са поставени заедно в една и съща гробница.

Тъй като хората влизат в семейните си гробници за церемониите, носовете им незабавно биват удрени от силната миризма на разлагащи се тела или кадаверия. Някои хора почитат тези, които нямат семейство. В квартал Санита гробището на Fontanelle е мястото на един от шестте култа на смъртта в града. Членовете на общността приемат вековни непотърсени тела и им дават подаръци като пари или бижута в опит да облекчат болката им.

Алдо Колучиело, социален антрополог и научен координатор в междукултурна асоциация отбелязва, че макар и гробищата на Poggioreale и Fontanelle да са отворени и свободни за обществеността, посетителите трябва да помнят чувствителната природа на тези места и да преминават със смирение. Гробището Fontanelle е станало по-скоро туристическа дестинация през последните години, привличайки посетители от цял ​​свят.

Автор: Мартина С. Попова