Йордановден

Йордановден

05/01/2019 Off By djani

На 06 януари се отбелязва един от най-големите християнски празници. Наричан е още Богоявление. На този ден се отбелязва кръщението на Исус Христос в река Йордан и затова празникът е популярен и като Йордановден. Тогава Исус бил на 30 години и имал малко последователи. Едва след кръщаването му бил готов да служи на хората и да изпълни своята мисия.

Според православният календар, празникът Йордановден ознаменува кръщението на Иисус Христос от Йоан Кръстител в река Йордан. В момента на кръщението, небето „се отваря“ и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: „Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение“. Оттук  идва и названието на празника.   

На този ден навсякъде, където има водоем, се извършва ритуално хвърляне на кръста от местната църква. След водосвет, свещеникът хвърля кръста във водата, а мъжете скачат във водата и се надпреварват. Вярва се, че този, който пръв стигне до кръста и го извади, ще бъде здрав и щастлив. Там където е хвърлен кръстът, болните се изкъпват (напръскват), за да оздравеят. Всички измиват лицето и ръцете си „за здраве“. 

След изваждането на кръста, се извършва тържествена литургия, наречена Велик водосвет. На нея се обновява светената вода в храмовете. Всеки може да си вземе за вкъщи. Тя пази от болести и пречиства душата. Пази се през цялата година за тежки моменти в семейството.

От ритуалните измивания и пръскания с вода на Богоявление, тръгват и обичаите, свързани с поливането и мокренето на всички именници, независимо от годишното време.

На Йордановден е добре да се кръщават децата. Това важи особено за родители, които дълго време не са имали рожба или са осиновили дете.

Народно поверие е, че ако на Йордановден замръзне китката, с която ръси попът, ако е облачно или вали сняг на парцали, ще има голямо плодородие. Ако времето е меко, е на болести.

Според народните вярвания, през нощта срещу Йордановден „небето се отваря“ и сам Господ застава на небесната порта и изпълнява желанията. Всичко, което си пожелае човек, се сбъдва. Затова някога хората не са спaли.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани