Кабо Верде – тайното бижу на Атлантика

Кабо Верде – тайното бижу на Атлантика

07/02/2019 Off By djani

Кабо Верде е островна държава в Северния Атлантически океан на запад от бреговете на Африка с площ 4033 kм² и население от 539 560 души. Това място все още не е популярна дестинация за европейците, но подозирам, че е въпрос на време да се превърне в такава… Затова ако търсите подобно място за своята ваканция, побързайте… Ето и малко събрани факти относно това, защо Кабо Верде е дестинация, която заслужава внимание.

Продължителността на полета не е твърде дълга, с полет малко повече от шест часа от Лондон. Преди да реагирате, първо хууубаво разберете за какъв рай иде реч…

Местоположението на Кабо Верде означава, че времето е идеално за всеки, който не е фен на 4-те сезона.

При средна температура от 21°С – 29°С и бриз, който помага да се поддържа нивото на влажност, лесно е да се разбере защо посветените избират да се връщат в Кабо Верде година след година.

Кабо Верде е страна, съставена от 10 острова. Пътуванията до Сал или Боа Виста,  двата най-големи курортни острова, предлагат на гостите възможност да се възползват от някои от най-ценните туристически пакети на Кабо Верде.

Сал принадлежи към северната група острови. Основният град тук е Санта Мария, която е изключително колоритно място с пазарни сергии, магазини за сърф и ресторанти. Този остров е най-развит по отношение на туризма, така че е чудесен избор, ако не искате да бъдете прекалено уединени.

Боа Виста е най-източният от островите и е известен със своите морски костенурки и традиционна музика. Ако обичате пазаруването, ви предлагаме да се отправите към Сал Рей, където ще намерите всякакви стоки, продавани от африкански търговци, от килими до дърворезби – това е съкровищница, особено ако обичате традиционни изкуства и занаяти. 

Ето и какво с какво може да разнообразите почивката си.

Pico de Fogo е най-високият връх в Кабо Верде и се намира на остров Fogo. Еднодневна екскурзия до там например ще започне с малък полет последван от шофиране нагоре по вулкана.

Гмуркане с костенурки. Може да си подарите еднодневен круиз с подводно шлаене сред костенурки. Защо не, по дяволите?!?

Кабо Верде е брилянтна дестинация за всеки, който обича уиндсърфинга. Сал и Боа Виста имат отлични условия за вятър и сърф заради бриз, който идва от Атлантическия океан, което създава невероятни вълни.

Ето и някои от традиционните ястия от Кабо Верде :

Качупа – това е яхния, приготвена с боб и риба или месо. 
Doce de Papaya – Папая желе 
Пастели – традиционно западноафриканско ястие, малко като самоса, което съдържа плънка от риба и често се сервира с пикантен доматен сос.

Напитка  наречена Grogue  е направена от захарна тръстика.

Най-обичаната напитка е средно сухо червено вино наречена Fogo.

Всеки любител на плажа ще бъде в рая тук, тъй като Кабо Верде е известен със своите златни пясъчни участъци. Идеален за водни спортове със своите места за гмуркане и ветроходство.


източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани