Каква е неолитната революция?

Каква е неолитната революция?

10/04/2019 Off By martha

Смята се, че революцията в неолита – наричана още земеделска революция – е започнала преди около 12 000 години. Тя съвпадна с края на последната ледникова епоха и началото на сегашната геоложка епоха – холоцена. И това завинаги е променило начина, по който хората живеят, ядат и си взаимодействат, проправяйки пътя за съвременната цивилизация.

По време на неолита, ловците-събирачи бродят по естествения свят, търсейки храна. Но тогава се случи драматична промяна. Фуражирите станали фермери, преминавайки от ловджийско-събирателен начин на живот към по-уреден.

Защо са решили да се заселят някъде перманентно?

Въпреки че се обсъждат точните дати и причини за прехода, в световен мащаб са документирани доказателства за преместване от лова и събирането към селското стопанство. Смята се, че земеделието се е случило първо в плодородния полумесец на Близкия изток, където множество от групи хора развиват практиката самостоятелно. Така „селскостопанската революция” вероятно е била поредица от събития, които се случват по различно време на различни места.

Съществуват различни хипотези за това защо хората са спрели да търсят храната си и са започнали земеделието. Натискът на населението може да е причинило засилена конкуренция за храна и необходимостта от култивиране на нови храни. Хората може да са се преместили в земеделието, за да включат старейшините и децата в производството на храна или хората може да са се научили да зависят от растенията, които са модифицирали в началото на опитите за опитомяване. Погледнато от тази страна, тези растения може да са станали зависими от хората. С новите технологии идват нови и постоянно развиващи се теории за това как и защо е започнала земеделската революция.

Автор: Мартина С. Попова