Какво броди из Бхангарх

Какво броди из Бхангарх

01/08/2019 Off By nina

Смята се, че изоставената крепост Бхангарх е най-обитаваното от духове място в Индия. Дотолкова мистериозно и страховито, че Archaeological Survey of India забрани достъпа до мястото между залез и изгрев, а местните жители са преместили града си извън границите на крепостта. Репутацията на Бхангарх произтича от две стари легенди, и двете свързани с проклятия.

Град Бхангарх, който се намира в община Раджгарх в щата Раджастан, е създаден за първи път през 1573 г. по време на управлението на Бхагвант Дас като резиденция на втория му син. Крепостта, която всъщност е малък град, съставен от храмове, дворци и множество порти, обхваща голяма площ в подножието на планината. Но въпреки красотата си и живописната природа, крепостта е напълно изоставена от 1783 г., като местните жители преместват селото си другаде.

Според легендата град Бхангарх бил прокълнат от свят човек на име Баба Балнат, който е дал разрешение за строежа на града, стига височината на сградите да не хвърли сянка върху святата обител на града. Балнат предупредил, че ако това се случи, той ще унищожи целия град. Когато потомъкът принц издигнал двореца на височина, хвърлил сянка върху обителта на Бхангарх, светият мъж проклел целия град. Мнозина смятат, че самият Балнат е погребан там и до днес.

Втора легенда е свързана с магьосник на име Сингхия, който бил влюбен в Ратнавати, принцесата на Бхангарх. Според тази приказка Сингхия направил заклинание върху аромат, закупен от прислужницата на принцесата, така че при докосването му принцесата да се влюби в него. Но Ратнавати видяла какво прави магьосникът и провалила плана му. Чувствайки се огорчен, магьосникът проклел града и мнозина смятат, че призракът му преследва злощастния град. Някои местни жители смятат, че принцеса Ратнавати се превъплътила в ново тяло и че Форт Бхангарх чака нейното завръщане, за да сложи край на проклятието.

Превод – Нина Жишева