Какво вероятно не знаете за Париж?!?

Какво вероятно не знаете за Париж?!?

17/03/2019 Off By djani

Една от най-одумваните, примамливи и популярни дестинации по света е град, който привлича с шарени обещания за романтични приключения, атрактивни шопинг турове и красиви спомени. Париж!!! Скътал безброй истории, независимо от твърденията на очевидци колко е мръсен и истинските французи са на изчезване, той продължава да привлича туристи, емигранти и авантюристи.  За Париж се знае много, пише се много, но в тази статия реших да ви събера не толкова известни факти за него. Ето ги:

– От всички общо 470 дървета в Париж, всяко едно е измерено и официално регистрирано.

– В града функционират общо 9057 кафенета, барове и ресторанти          на открито. Ако искате всеки ден да посетите по едно от     изброените, ще ви отнеме около 30 години.


–  В цял Париж има само един единствен знак „Стоп”.

– Знаменитата камбана „Еманюел” на катедралата тежи 13 тона.

– В Париж има общо 6 100 улици.

-В града има 1784 фурни, откъдето може да се купи известната френска франзела… представихте ли си аромата?!?

– Айфеловата кула тежи 7 300 тона, за чието боядисване всяка година се използват 50 тона боя.

–  В Париж се намира копие на Статуята на Свободата, която е с размери една трета от размера на оригиналната. Като символ на мира между двете държави, лицето на френската статуя е обърнато към Америка.

-В Париж има 300 хиляди кучета. Това число е по-голямо от броя на децата, живеещи в града.

-В туристите посещаващи града, особено при японците се наблюдава явлението наречено – „синдром на Париж”. Хората са разочаровани от сблъсъка между очакванията към Париж като най-красивият град на света и реалността. Понякога се случва страдащите от този синдром да се завърнат в родината си.

-Известно е, че  Ги Дьо Мопасан е обядвал всеки ден под Айфеловата кула. Като причина за тази си прищявка той е посочил, че това е единственото място, от което кулата не се вижда.


-По време на Първата световна война, за да предотвратят качването на Хитлер на кулата, отрязали стоманените връзки на асансьора…

Надявам се, че  успях да ви изненадам с нещо любопитно.

Какви щастливци сме да живеем в свободно време без ограничения…само да поискаме и Париж може да се окаже на 2 часа разстояние със самолет… дали?!?

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани