Какво прави храната по-вкусна?

Какво прави храната по-вкусна?

03/07/2019 Off By nina

Питали ли сте се някога какво прави храната вкусна?

Разбира се, много зависи от съставките и подготовката, да не говорим за личните предпочитания. Но психологическите изследвания установиха няколко неочаквани фактора, които също играят роля.

Ето ги:

1. Красивата храна е по-вкусна.

В един експеримент, на участниците беше дадена салата, сервирана по три начина: всички съставки бяха смесени, всички съставки бяха подредени внимателно и всички съставки бяха аранжирани във формата на картина на Василий Кандински.

“Картината” не само изглеждаше по-привлекателна за участниците визуално (те дори изразиха желание да платят повече пари за нея), но също бе призната за най-вкусна.

2. Необичайните прибори също подобряват вкуса на храната

Запознайте се с новия прибор Goûte, създаден от дизайнера Андреас Фабиан и готвачът Чарлз Мишел, е такъв стик, който наподобява формата на човешкия пръст. Той е предназначен за меки храни като кисело мляко, хумус, нутела и фъстъчено масло.

Експериментът показа, че хората са много по-доволни, когато ядат с такова нещо, отколкото с лъжица. Мишел казва, че обикновените прибори са строго функционални и създадени без идеята за доставяне на удоволствие.

Може би затова е толкова хубаво да се използват всякакви специални инструменти като лъжица за мед, уреди за ядене на раци или орехи?

3. Но и “конвенционалните” прибори не са напразно измислени …

Кой ще яде кисело мляко с пръчици? Една лъжица е логично решение.

Но коя лъжица да вземем? Изследователят Чарлз Спенс помолил хората да преценят вкуса на киселото мляко, което трябвало да опитат, използвайки лъжица, направена нарочно по-тежка или лека пластмасова лъжичка.

Участниците определили киселото мляко, което опитали с пластмасовата лъжица, като по-плътно и вкусно. Така че вкусът на храната зависи от това какво, как и защо се яде.

Забелязали ли сте, че същата храна има различен вкус, ако я ядете от хартиена чиния, вместо от керамична? Или че напитките винаги са по-вкусни в стъклени съдове отколкото в пластмасови? Какво ще кажете за сладоледа в чаша за вафли или в пластмасова кутия?

4. Цветът на съдовете също е от значение

Испански и британски учени провели съвместно проучване, в което на 53 участници сервирали мус от ягоди в черна или бяла чиния. Тези, които опитали муса от бяла чиния, го оценили по-високо и го намират за по-сладък.

Не е случайно, че повечето ресторанти сервират храна на бели плочи: тя не само подчертава вкуса, но и ви позволява да виждате по-добре какво ядете.

В друго проучване дали на участниците да пият какао от бяла, червена, оранжева или кремава чаша. Най-вкусна било какаото в оранжеви (бели отвътре) и тъмни чашки.

Може би затова всеки има „любима“ чаша за различните напитки.

И вероятно затова чашите с не-бяла вътрешност не са популярни.

Превод – Нина Жишева