Какво прави Япония толкова уникална

01/02/2019 Off By nina

Япония винаги е била известна със своята отличителна култура и уникални традиции. Като островна държава с дълга история на изолация, много аспекти на културата й се развиват напълно незасегнати от външни влияния. Но има и още много други причини, поради които Япония е най-уникалната страна в света.

Шинто

Шинто се смята за местната религия на Япония. Докато повечето местни жители биха орекли, че са религиозни изобщо, шинтоистките традиции и фестивали играят огромна роля в ежедневието им. Само в Киото има над 400 светилища, посветени на различни ками (божества).

Обслужването на клиенти

Японската индустрия за услуги поставя световния стандарт за отлично обслужване и една от най-добрите части е, че не го правят с надеждата, че ще оставите добър бакшиш. Повечето хора в сферата на услугите са любезни по правило. В Япония няма нужда да им благодарим – те приемат, че просто си вършат работата.

Кимоното

Традиционната мода, като кимоното, е уникална за Япония и е нещо, което я отличава от другите култури. Много местни жители все още с радост носят традиционни дрехи по специални поводи, включително дипломиране, сватби и фестивали.

Аниме и манга

Astro Boy, написана през 50-те години, е една от първите в света манги. Комиксът се възхищава от прогресивния си стил и десетилетия по-късно манга и аниме ще се превърнат в един от най-емблематичните за страната износи. Японската манга има силно влияние върху артистичността на комиксите в Южна Корея и Китай.

Гейша, гейко, хангьоку и майко

Гейша са професионални актриси, въпреки че историците смятат, че първите гейши са мъже. Тези жени забавляват всеки, който може да си позволи услуги с разговор, танцови представления и игри в ресторанти от най-висок клас и частни партита. Гейшите са предшественик на друго уникално японско явление: клубове на жени-домакини.

Земетресенията и природните бедствия

Япония съобщава за повече земетресения от всяка друга страна в света. Понякога страната преживява десетки малки земетресения всеки месец. По-големите земетресения, които причиняват инфраструктурни щети или цунами, са много по-редки, но опустошителни, когато се случат.

Японската кухня

Освен любимитеq познати почти навсякъде по света ястия, като едамаме (соя), суши и мисо, има много уникални японски манджи, за които дори и на най-авантюристичният лакомник ще му трябва доста смелост, за да си наложи да ги опита.

Поклонът

Японците научават как и кога да се покланят от най-ранна възраст. Покланят се един на друг, за да изразят всичко от благодарност до извинение и съпричастност.

Борбата Сумо

Сумо борбата води началото си в Япония преди стотици години, по време на периода на Едо, но е възможно корените й да бъдат открити още по-далеч от древните ритуали на шинто. Япония е единствената страна, в която борбата Сумо наистина е харесвана, и все още е единственото място, където ще намерите спорта, практикуван на професионално ниво.

Татамито

Подовите настилки татами първоначално са били малки, мобилни настилки за благородниците през Хейанския период. През ранния период на Едо, по-нисшите класи също започнали да използват татами. Те не само са удобни, но изискват старателна поддръжка и трябва да се сменят често. Сега те се използват предимно в стаи в японски стил, като тези в чайните, традиционните ресторанти и риокани (ханове).

Чайната церемония

Чайната церемония е била въведена в Япония от китайски монаси преди повече от 1000 години. Но през вековете японската чайна церемония се превръща в такова уникално и отличително изкуство, че сега двете церемонии имат много малко сходства.

Пачинко

Пачинко е вид слот машина, която е изобретен в Япония през 1920-те. Вместо да се опитват да получат съвпадение на картини, играчите се надяват, че металните топки, пуснати в машината, се приземяват в правилните награди. Салоните на Пачинко са обществени в цялата страна.

Кауай културата

Никое място на земята не оценява привлекателността, както прави Япония. От очарователни талисмани и предупредителни знаци до иконите и рекламите в поп културата, кауай обобщава най-ценните атрибути, които едно нещо може да има.

Превод от английски – Нина Жишева