Как да превърнем момчето в мъж

Как да превърнем момчето в мъж

20/04/2019 Off By djani

Напоследък все по-често витае изречението: Че вече няма мъже! И тук не говорим за половата интерпретация, а за всички онези натрупвания, които превръщат малкото беззащитно, страхуващо се да поеме отговорност малко момче в голям и отговорен мъж, който умее да бъде закрила и опора на близките си. Задачите, които стоят пред родителите не са никак лесни. Изисква се осъзнаване на отговорностите. В тази статия се опитах да събера малко важни насоки от психолози, които ще помогнат на родителите в тази трудна задача. Ето:

Учете сина си да слуша. Обикновено това е ценно човешко качество. Човек, който знае как да слуша и да вниква в това, което му се казва, е безценен.

Научете сина си да прецени действията си преди да са извършени. Способността да се поеме отговорност за свършеното е първият знак за достоен човек.

Бъдете винаги на негова страна. Изслушвайте и не омаловажавайте позицията му. Човек трябва да знае, че зад него има семейство, което вярва в него.

Насърчавайте любовта на детето към четенето. Как? Давайте нагледен пример. Четете повече сами, прочетете  го на глас, обсъдете с него това, което четете. Намирайте книги според интересите на детето.

Учете сина си да изразява чувствата си с думи. С други думи, да освобождава натрупаните негативни емоции.

Научете сина си да вярва в себе си. За да постигнете това – вярвайте в него вие самите.

Разберете в кои области има интерес и му създайте хоби. По този начин той ще се утвърждава и мотивира да постига повече като голям.

Уверете се, че синът ви има около себе си добър пример, на когото да подражава. Че е заобиколен от достойни, силни, честни хора. Децата абсорбират всичко като гъба. Неговото семейство и обкръжение ще го сформират, преди да се научи да произнася тази дума и да разбере смисъла му.

Обяснете на сина си, че не е срамно да се извинява. Срамно е, като обидиш някого, да се преструваш, че нищо не се е случило.

Ако се върне от улицата мръсен, с разкъсани дънки и гладен, не му се карайте. Мръсното и гладно дете е активно и следователно здраво.

Научете сина си да бъде надежден приятел. Винаги удържайте на думата си, давайки му нагледен пример.

Научете сина си да губи. Той трябва да се научи да се справя с пораженията и да върви напред.

Бащата има задачата да създаде един „мъжки свят” с детето. Например може да го научи как да се справя с чук, отвертка, жици и други ,,мъжки неща“.

Отговаряйте на всичките му въпроси. Дори да ви се струват глупави, или да не са детски.

Учете сина си да бъде последователен и упорит. Късметът и талантът са само половината от успеха. Втората половина е да придобие майсторство и да натрупа опит.

И не на последното място. Дори то да порасне и се превърне в човек извън вашите очаквания, не му се сърдете. Хората са различни и развиват най-добре потенциала си обградени с обич и разбиране.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани