Как живеят полярните животни

Как живеят полярните животни

12/02/2019 Off By martha

Императорските пингвини са изключително добри да стоят на топло през хладната антарктическа зима. Тесните им групи, които могат да включват няколкостотин птици, са толкова ефективни за запазване на топлината, че пингвините не могат да останат сгушени за дълго – става твърде горещо. Учените откриха през 2015 г., че температурите в средата на групата могат да достигнат 100 градуса по Фаренхайт.

Въпреки че императорските пингвини умеят да се ориентират в безплодния антарктически пейзаж и да се затоплят, когато температурите се колебаят, те се нуждаят от постоянство, дори в такава екстремна среда.

Наличието на точното количество морски лед в местообитанието им е от решаващо значение. Проучване от 2014 г. от Океанографската институция „Уудс Хоул“ разкрива, че твърде много морски лед означава, че пингвините трябва да пътуват по-далеч, за да изхранят себе си и децата си, заплашвайки вероятността на бебетата да оцелеят. Твърде малкото морски лед означава, че има по-малко храна за ядене и по-малко защита от хищници.

Загубата на морски лед представлява най-голямата заплаха за императорските пингвини. Тъй като водата се затопля и ледът се топи поради климатичните промени, императорските пингвини са изправени пред перспективата за рязко намаляване на населението. Проучването заключава, че до 2100 г. много колонии ще бъдат наполовина по-големи от сега.

От 80-те години на миналия век Арктика е загубила повече от милион квадратни мили морски лед, площ с размерите на Аляска, Тексас и Калифорния. В резултат на това полярните мечки, като пингвините, се борят да намерят храна. Моржовете, които раждат на ръба на морския лед, бяха принудени да се съберат на брега, докато ледът изчезне, излагайки телетата на риск да бъдат потъпкани.

Докато планетата се затопля, полярните видове се борят да се задържат на студа. Докато климатичните промени засягат животните във всяко местообитание на Земята, това е на полюсите, където може да се прояви най-драматично, тъй като цели ледени местообитания изчезват в океана.