Как комарите избират кого да хапят

Как комарите избират кого да хапят

29/06/2019 Off By nina

Някои хора могат да седят навън през цялото лято и да не страдат от ухапвания от комари. Други се превръщат в сърбяща каша, въпреки репеленти, мазила, амулети, муски и най-люти заклинания. И каква е причината за това? Причината е най-вече в невидимия химически пейзаж на въздуха около нас. Комарите се възползват от този пейзаж, като използват специализирани сетивни органи, за да открият жертвите, като следват фините химически следи, които телата ни оставят.

По-специално, комарите разчитат на въглероден диоксид, за да намерят своите домакини. Когато издишваме, въглеродният диоксид от белите ни дробове не се смесва веднага с въздуха. Временно остава в струите, които комарите следват като трохичките от приказката.

“Комарите започват да се ориентират към тези струи от въглероден диоксид и да летят срещу вятъра, тъй като усещат по-високите концентрации, отколкото съдържа нормалният околен въздух”, казва Йооп ван Лоон, ентомолог от университета Wageningen в Холандия. Използвайки следата на въглеродния диоксид, комарите могат да се насочат към целта си на около 50 метра.

Нещата започват да стават лични, когато комарите се намират на около 1 метър от група потенциални мишени. В малки помещения, комарите отчитат много фактори, които варират от човек на човек, включително температурата на кожата, наличието на водна пара и цвета.

Учените смятат, че най-важните променливи, на които комарите се основават при избора на един човек над друг, са химическите съединения, произведени от колониите на микробите, които живеят върху нашата кожа.

“Бактериите превръщат секретите на потните ни жлези в летливи съединения, които се пренасят по въздуха до обонятелната система на главата на комарите”, каза Ван Лоон.

Тези химически букети са сложни и варират от човек до човек въз основа на генетични вариации и околна среда.

“Ако сравните баща и дъщеря в едно и също домакинство, може да има разлики в съотношението на химикалите, които микробите правят”, казва Джеф Рифъл, доцент по биология в Университета на Вашингтон, който изучава привличането на комари.

Например, мъжете с по-голямо разнообразие от кожни микроби са по-малко хапани от комари, отколкото мъжете с по-малко разнообразни кожни микроби, отбеляза проучване от 2011 г. Освен това, мъжете с по-малко разнообразни микроби обикновено имат следните бактерии по телата си: Leptotrichia, Delftia, Actinobacteria Gp3 и Staphylococcus.

За разлика от тях, мъжете с разнообразен спектър от микроби обикновено носят бактериите Pseudomonas и Variovorax по кожата си, установи проучването.

Тънките различия в състава на тези химически букети могат да обяснят големите различия в броя на ухапванията, които човек получава. Съставът на тези микробни колонии може също да варира във времето при един и същ индивид, особено ако този човек е болен, казва Рифъл.

Ние нямаме много контрол върху микробиомите на кожата си, но Рифъл предлага някои съвети, основани на проучванията му.

“Комарите обичат черния цвят”, така че помислете за носенето на нещо по-светло при следващото си излизане“, съветва той.

Превод – Нина Жишева