Как кърито спаси японския военен флот

Как кърито спаси японския военен флот

12/11/2018 Off By nina

Повече от един век кърито държи японския военен флот на вода.

Кораби и подводници имат свои собствени рецепти за приготвянето му.

Въпреки това, karē, или къри, е относително ново на японските брегове. Кърито произхожда от Индия, въпреки че там няма дълга история. Думата “къри” всъщност е грешното произнасяне на португалски език на думата за подправките, които британските колонизатори са дали на широк кръг индийски ястия. Историчката д-р Лизи Колингам го описва като: “общ термин за всяко пикантно ястие с гъст сос или грейви.” Кърито на прах е най-лесният начин на една храна да се придаде индийски привкус.

Това е същото онова къри на прах, което британските моряци от 19-ти век носят със себе си в Япония. Времето на Мейджи, започващо през 1868 г., е време на засилване на чуждестранното влияние и на местната милитаризация. Японското правителство е трябвало да храни своите войници и моряци здравословно и обилно. Един от основните проблеми е болестта берибери – недостиг на витамини, която убива японците. Берибери се предизвиква от липсата на тиамин, основно хранително вещество и яденето на полиран бял ориз, знак за изтънченост и богатство не го осигурява. Императорският флот и армия предлагали неограничени количества бял ориз, за ​​да привлекат новобранци, а мнозина не ядели нищо друго. Дефицитът скоро се превръща в драстичен проблем, поразявайки хиляди войници по време на Руско-японската война през 1904-1905 г.

Докато истинската причина за берибери остава мистериоя за десетилетия, военнослужещите се досещат, че проблемът е в храната. За да спасят моряците си, те проверяват храната, предоставена от други военноморски сили, особено от Великобритания. Много от британските кораби сервират къри в началото на века, макар че тяхното било много далеч от индийското къри. Вместо това, британската версия е смесица от консерви от къри на прах, масло, месо (обикновено говеждо месо), кореноплодни зеленчуци и сос, уплътнен с брашно. Тъй като и месото и брашното съдържат тиамин, кърито се превръща в сребърен куршум срещу берибери. Сервира се над голяма порция ориз, но също така може да нахрани цяла цялата моряшка трапезария. Съвсем скоро англо-индийското къри се превръща в стандартно ястие в японския военен флот.