Как ни влияе алкохолът?

Как ни влияе алкохолът?

12/12/2018 Off By martha

Повечето хора, които харесват алкохол, вероятно биха казали, че той ти помага да се отпуснеш. На купон или събиране често ще намерите алкохолни напитки, тъй като всички биха предпочели да се забавляват. Макар, че ние може да се чувстваме по-свободно след като консумираме алкохол, тялото ни не е толкова щастливо за това, което му причиняваме.

Принципно организмът приема алкохола като отрова. Той ще се опита да се отърве от тези вредни течности възможно най-бързо. Това, което тялото не може да обработи веднага попада в мозъка и предизвика симптомите, които ние асоциираме с алкохолът. Виенето на свят, проблеми с концентрацията и общото безразсъдство е как мозъчните ни клетки се опитват да се справят с отровното вещество. Принципно не е проблемно да изпиете по бира с приятели или чаша вино на вечеря. Систематичното приемане на големи количества алкохол става опасно.

Когато погълнем алкохол, веществото етанол прониква в кръвносната ни система чрез стомаха. Черният дроб, както вероятно знаете, има трудната задача да филтрира този етанол и евентуално да го премахне. Там то се превръща в ацеталдехид, а това е веществото за което можете да благодарите за махмурлука на следващия ден. То също е отровно за организма. Черният дроб прави всичко възможно да се отърве от тези токсични съставки, но ако продължим да си пълним чашата с вино започва да става все по-трудна обработката им. Необработения етанол започва да циркулира из тялото чрез кръвта. Така достига до мозъка. От там на всички ни е ясно какво следва…

Учените казват, че продължителното консумиране на алкохол може да доведе не само до проблеми с черният дроб, но също така и със стомаха и чревният тракт. Възможни са и проблеми с нервната система и психиката. За това пийвайте си по чашка някой друг ден и не повече. Гарантираме, че тялото ви ще ви се отблагодари.

 

Автор: Мартина С. Попова