Как пият кафе по света?

Как пият кафе по света?

10/04/2019 Off By martha

Рим, Италия
Еспресо придоби популярност, след като производителят La Pavoni усъвършенства машината през 1905 година. Принуждавайки вряща вода през фини отвори, се получава концентрирана напитка със слой от крема на повърхността. В Sant’Eustachio Il Caffè, в близост до Пантеона, римляните пият еспресото от 1938 г.

Хо Ши Мин, Виетнам
Французите въвеждат кафето във Виетнам през 1857 г., така че тази кремеобразна напитка е остатък от колониалното минало. Всяка от тях се сварява с метален филтър за еднократна употреба (наричан фин), който се поставя върху чаша, в която се поставят изобилно количество подсладено кондензирано мляко. Сместа се разбърква и се излива върху лед. Опитайте го във вътрешния двор на кафето Trung Nguyen, една от най-големите вериги в страната, с изглед към оживената улица Pham Ngu Lao.

Адис Абеба, Етиопия
В страната на произход на кафето посетителите могат да изпитат традиционна церемония за кафе само в частни домове. Тя включва печене на пресни зърна над въглищата и трикратно варене на основата, докато се изгаря тамян. Но съвременните жители на Адис Абеба пият черно кафе или дори макиато в семейното заведение Томоца в оживения квартал Пиаца.

Стокхолм, Швеция
Швеция е един от най-големите потребители на кафе по целия свят, вероятно поради традицията на Fika. Ежедневната кафе пауза, съчетана с лека закуска, може да се проведе у дома, на работното място или в кафене като Vete-Katten в Стокхолм. Нейните кифлички от канела или всепризнатата семело (кифлички, пълнени с бадемова паста и бита сметана) са перфектно подредени с топла чаша кафе.

Макао, Китай
Черният чай, остатък от английското владение в Хонг Конг, се филтрира през кърпа и се комбинира с подсладено кондензирано мляко и кафе, за да се направи yuanyang. През делтата на Перлената река в Макао, World Record Coffee сервира това кафе в продължение на 45 години с традиционен съпровод – препечен хляб на дървени въглища с още сиропично мляко.

Автор: Мартина С. Попова