Как рибите живеят в дълбочините

Как рибите живеят в дълбочините

20/04/2019 Off By martha

В най-дълбоката точка в океана живее риба, която е розова, тънък и прилича малко на извънгабаритен лъскав лъч, дълъг до крак.

В Марианския транж – 7000 метра под повърхността на океана – тези риби живеят в пълна тъмнина и при натиск, който може да достигне 1000 пъти повече, отколкото на морското равнище.

Но охлювът Мариана не е в изобилие само в тази област; това е най-добрият хищник в региона Как животно изкарва прехраната си на такова екстремно място?

Новите изследвания предоставят улики. В проучване, публикувано в Nature Ecology & Evolution, китайските изследователи изследвали анатомията и генетиката на рибите. Екипът взе образци от около 23 000 фута под морското равнище, използвайки дистанционно управлявани десанти, и анализира гените, протеините и анатомията на съществата.

Те откриха няколко особености. От една страна, рибите имат пропуски в черепите си. Първият автор Кун Ванг от Северозападния политехнически университет казва, че това „може да помогне на вътрешното и външното налягане да бъдат балансирани.“ С други думи, ако рибата имаше пълен и разтопен череп, тя би била смазана от натиска.

Нещо повече, костите им не са изцяло изработени от, добре, кост – но до голяма степен са хрущяли. Всъщност екипът откри, че рибата има мутация в основния ген, отговорен за калцификацията, натрупването на калций за втвърдяване на костите. Тази мутация прави гена частично нефункционален. Ванг казва, че това прави костите им по-гъвкави и вероятно по-способни да издържат на натиск.

Такива високи налягания също могат да разграждат протеините, които са важни за нормалните физиологични процеси. Екипът откри, че рибата има високи нива на вещество, наречено триметиламин N-оксид (TMAO), което се използва за стабилизиране на протеини. Повечето животни имат по едно копие от тези гени, докато тези риби имат пет.

Дори преместването на химикали в и извън клетките може да бъде трудно при тези високи налягания. Марианската охлюва компенсира това, като произвежда голям брой протеини, които транспортират необходимите вещества, казва Уанг.

И накрая, рибите нямат функционални очи и не реагират на светлините на екипа на екипа, в съответствие с предишните изследвания. Това е вероятно, защото тези същества нямат няколко ключови фоторецепторни гена, установи проучването. Тъй като те живеят в пълна тъмнина, няма нужда да могат да откриват светлина, която никога няма да видят.