Калинке, малинке…

Калинке, малинке…

16/02/2019 Off By djani

Според много хора, калинките олицетворяват младостта, интелигентността и целта. Те се считат за символ на късмет и покровителство на небето в много култури. Понякога  техният символ се използва в религията.

Тези насекоми са от голяма полза за хората. Факт е, че те унищожават листните въшки в огромни количества. Насекомите са особено активни в топлото време (7-8 месеца годишно). Така те защитават растителността на градините от унищожаването на листни въшки и това е много важно. Ако се създадат подходящи условия за живот и размножаване на калинките в нашите градини, тези полезни насекоми ще останат за постоянно.

Калинките са семейство бръмбари с много отличителни черти. Най-известният от тях е горната част на насекомото, осеяна с черни точки. Поради това объркването на калинката с други насекоми е доста трудно.

Известни са повече от 4000 вида калинки. Броят на черните точки се различава при различните видове.

Най-известният тип калинки е Седем-точковата калинка (червен цвят и 7 точки на гърба).

Между другото, цветът и някои характеристики на тези насекоми също до голяма степен зависят от вида им.

В началото на пролетта, калинките се събуждат от зимен сън, който обикновено прекарват колективно, в големи групи, криейки се от зимния студ зад кората на дърветата, в гъсталаците на растенията или зад рамката на сградите. Калинките отбелязват местата за зимуване със специални секрети (феромони), за да може следващото поколение да прекара зимата в топлина и безопасност.

След пролетния период на чифтосване, в началото на лятото, женските калинки поставят по 15-25 малки жълто-зелени яйца от долната страна на листата. По време на появата на яйцата, по-старото поколение калинки умира. Ларвите на калинките, излизащи от яйцата, ядат приблизително по 100-150 листни въшки на ден.

В дивата природа, продължителността на живота на калинките може да достигне 3 години.

По време на жизненият ѝ цикъл, петната по гърба на една калинка постепенно изсветляват.

Калинката диша през дупките, разположени от двете страни на тялото. В случай на опасност, калинките излъчват жълта течност, която е токсична за другите насекоми.

Калинката е един от най-желаните гости и трудолюбив асистент в градинския парцел.

В подходящи условия една калинка може да живее известно време дори в затворени помещения, например в апартаменти.

Все пак най-удачно е да се развива в естествената си среда.

И ако видите калинка, не я подминавайте, пожелайте си нещо за да го сбъдне…

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани