Каменната сватба

Каменната сватба

20/02/2019 Off By djani

Общонародна черта ни е да се възхищаваме на природни забележителности и феномени по света. Не отричам, хубаво е човек да има възможност да пътува, формира впечатления и нови знания. Но още по-хубаво е да познава собствената си природа и да я тачи.

Главен герой на днешната статия е един природен феномен в България, който се нарича „Каменната сватба”. Изключително впечатляваща и достъпна дестинация, която всеки трябва да види с очите си. Въображението на хората е оприличило скалните образувания на сватбено шествие и естествено има легенда свързана с мястото. Ето я.

Преди много, много години един млад мъж се влюбил в чудно хубава девойка. Залинял от любовна мъка по нея. Баща му разбрал за причината, която покосила сина му и направил всичко възможно да я вземе за жена на сина си. Откупил хубавицата с пълен тас жълтици. Вдигнала се сватба за чудо и приказ.  Задумкали тъпани, писнали зурни. Взели момата и тръгнали към с. Зимзелен, където щели да живеят младите. Най-отпред на шествието била красивата булка със забулено лице и качена на муле. До нея вървял свекърът, а най-отзад бил щастливият жених. Като минали малката рекичка току пред с. Зимзелен, духнал вятър и открил лицето на булката. Всички били поразени от красотата на момичето, но най-впечатлен бил свекъра и нечисти помисли се прокраднали в него.

Разбрал това, вятърът се разбеснял, разфучал и вкаменил булката
заедно с мулето.След нея вкаменил свекъра и цялата сватба.
Останал само момъкът, вцепенен от мъка и ужас. Заплакал той,
навел глава и помолил вятъра и него да вкамени.
Вятърът изпълнил молбата му, а от сълзите, които клетият момък изплакал се образувало малко езерце. Има и вариации, но това е
най-популярната легенда свързана с мястото. А сега ще разгледаме и малко факти.

Природната забележителност се намира в землището на с. Зимзелен, на 3 км. от Кърджали, близо до асфалтиран път. Фигурите са изключително разнообразни по форма и размери, като на височина са от 0,5 до над 10 м.

Образуванията са вулкански туфи с риолитов състав, чиято възраст е около 35 млн. години (уха, нали?!?) 

През олигоцена днешните Източни Родопи са били дъно на море.  В резултат на чести вулкански взривове, на морското дъно са се образували дебели пластове вулканска пепел, примесена с различни късове от разрушаващите се по брега скали. Утайките се уплътнявали бавно и се превръщали в пластове от туфи, в които сега е оформена “Каменната сватба”. От съдържанието на различни минерали в тях,  скалите се обагрили в различни цветове – бял, жълт, розов, зелен, ръждивочервен.

Сред тях има прослойки и от други скали – варовици, конгломерати и др. Различният минерален състав на скалите, определя тяхната различна здравина, а това е важно условие за моделирането на фантастичните фигури на пирамидите.

Посещението на „Каменната сватба” не представлява никаква трудност през всички сезони.

Снимките са ми предоставени любезно от: Мехмед Билял

автор: Тезджан Ферад – Джани