Канада приема закон, забраняващ държането на делфини и китове в плен

Канада приема закон, забраняващ държането на делфини и китове в плен

12/06/2019 Off By nina

Делфините и китовете в Канада скоро ще получат свобода от плен, когато федералният законопроект „Free Willy“ стане закон в края на месеца.

Законът, който забранява държането на животни в плен или за разплод, беше приет тази седмица от парламента на Канада и беше приветстван от активисти за правата на животните.

Според новия закон, нарушенията ще бъдат наказуеми с глоби до 200 000 канадски долара (около 150 000 долара или 118 000 паунда).

“Днес е наистина добър ден за животните в Канада”, заяви Елизабет Мей, лидерът на Зелената партия в страната след приемането на законопроекта. “Канадците са наясно, че искат жестоката практика да се задържат китовете и делфините в плен, да бъде спряна”, каза тя в отделно изявление.

Законопроектът ще има забележителни изключения – животните, които вече се държат, ще бъдат оставени да бъдат държани в плен, а морските животни могат да бъдат държани за кратко време за рехабилитация от нараняване или за научни изследвания.

Бившият сенатор Уилфред Мур, който за първи път въведе законодателството през 2015 г., заяви в изявление, че поетапното спиране на плена е “морално задължение”.

„Ние имаме морално задължение да преустановим улавянето и задържането на животни за печалба и забавление”, заяви г-н Мур в изявление. “Канадците ни призовават да бъдем по-добри и ние ще ги послушаме.”

Прокарването на законопроекта „особено влияе на Marineland, увеселителния парк Ниагара Фолс и зоологическата градина, което се счита за последния канадски парк, ангажиран с отглеждането на китоподобни в плен“, съобщава CBC. Паркът първоначално се противопостави на законодателството, но заяви в понеделник, че позицията им се е развила и че планират уважат и да спазват новия закон.

Аквариумът във Ванкувър, който също държи животни в плен, се подчини на обществената опозиция по въпроса още миналата година.

Превод – Нина Жишева