Кападокия- сюжет сред скалите

Кападокия- сюжет сред скалите

05/10/2018 Off By djani

Ама не е този на Мария Лалева. Този на Мария трябва да се прочете. Задължително.

Градът трябва да се открие. Само, ако човек иска.

„Кападокия – приказка,  която трябва се изживее „ – гласят рекламните  заглавия.

 

 

Любопитството, отвореният за нови истории ум, вечно търси места, които да провокират и изпълнят сетивата му с наслада. Това е от онези магични места, които трудно бихте забравили. Ето и малко конкретна информация.

 

 

Областта Кападокия се намира в централната част на Турция.

В близост до това внушително място, преди 4000 години се е намирал действащ вулкан. Във времето, на-чудният художник- природата изваяла чудни форми от изстинала лава, а населяващите територията му, издълбали  в засъхналата магма своите домове и храмове за медитация.

Днес Кападокия представлява комплекс от музеи на открито с голямо историческо и културно значение, намиращ се под опеката на ЮНЕСКО. Тук може  да се разгледат  уникални и невиждани другаде по света скални форми- пирамиди, гъби, комини, подземни градове. През местността преминава  най-дългата река в Турция- Къзъл ърмак (Червенaта река) .

В националният парк Гюреме можете се намират  изумителни манастири, църкви и къщи издялани в меките скали преди стотици години.

Има над 30 църкви. Това място е забележително с организираните полети с балони. Имало е периоди, когато понасящите се в небето балони са стигали до 250, но в последствие е наложено ограничение до 150. Това се случва всеки ден, стига да позволява времето. Всеки от балоните може да понесе в небето минимум 15 до 25 души. На място пристигат хора от цял свят. Мястото на излитане се определя всяка сутрин преди изгрев слънце, най-вече според въздушните течения. Това човешко изобретение не може да бъде управлявано,  да се издига или спуска,  да се движи наляво, надясно.Това вършат въздушните течения. Тази практика е с отработена чудесна организация и носи на година печалби за милиони евро. Забележителностите в Кападокия съвсем не свършват до тук.

 

 

 

В района има няколко значими скални масива с древни обиталища на хора. Те са дотолкова забележителни, че дори на едно от тях  са снимани сцени за един от епизодите на ,,Междузвездни войни‘‘.  И това не е всичко. Подземният град Деринкой пренася посетителите под земята.

Той достига дълбочина 85 метра и е на 13 нива. Градът е от времето на Мидийската империя и е изчислено, че в различните му помещения може да се съберат над 15 хиляди души. Забележително е, че градът има чудесна естествена вентилация за достъп на свеж въздух. Освен с невероятната си природа и архитектурни забележителности, Кападокия ще ви плени и с местните си културни и кулинарни традиции. Районът е известен с производството на виното си, както и с грънчарския занаят, предаван от поколение на поколение.

Това е едно от местата, които пренасят човек в друга атсмофера и друго време. Чудесен начин да се натрупат нови впечатления и красиви спомени.

Кападокия- приказка, до която всеки може да се докосне.

източник снимка: Google

автор: Тезджан Ферад- Джани