Катерина Сфорца – една смела ренесансова жена

Катерина Сфорца – една смела ренесансова жена

16/03/2019 Off By martha

Към края на 1499 година, една жена стоеше на върха на стените на крепостта Rocca di Ravaldino във Форли, Италия. Войските на Борджия, мощно враждебно семейство, държали децата й заложници и заплашили да ги убият, ако не им даде крепостта и земите си. Но тя отказала, повдигнала полите си и извикала: „Убийте ги, ако искате! Мога да направя още много! Никога няма да се предам!


Приказката може да е апокрифна, но като се има предвид това, което е известно за необикновената Катерина Сфорца, има истина в нея. Една от най-изключителните фигури на италианския Ренесанс, Сфорца потрила рамене с артистичните и културни гении от своята епоха. Тя се противопоставила на нормите, изучавала алхимия и приветства сблъсъка с Борджиите и други мощни семейства. Катерина била родена през 1463 г. в Милано, незаконна дъщеря на Галеацо Мария Сфорца, която по-късно става херцог на Милано. Въпреки нейната нелегитимност, тя била отгледана в центъра на домакинството на баща си, където получила образование, пропитано с хуманистичния дух на епохата. Подобно на други момичета в това забележително семейство, тя изучавала военни тактики и оръжия заедно с момчетата.


През 1473 година, когато Катерина била на 10 години, семейството й прави политически съюз и я сговаря с Джироламо Риарио, мъж 20 години по-възрастен от нея, племенник на папа Сикст IV. Джироламо я взел да живее в Рим, след като тя навършила 14 години. Този ход помогнал да се укрепи мястото им в центъра на папския двор. Катерина родила няколко деца и станала мощен посредник между Рим и Милано.

През август 1484 г. смъртта на папа Сикст IV предизвикала политически хаос в Италия. Съпругът на Катерина бил в несигурно положение: много фракции се стремели да завземат земите му след смъртта на чичо му. Риарио бил далеч от Рим и бил възпрепятстван да се върне в града, за да укрепи позицията си. Катерина, въпреки че била бременна направила това вместо него. Заповядала на армията да превземе римския Кастел Сант Анджело. Тя отказала да го отстъпи, твърдейки, че папа Сикст е дал контрол на семейството им преди да умре. Катерина сграбчила замъка, за да предостави оръжие на съпруга си, за да може да се постигне споразумение. Катерина и Риаро напуснали Рим след като получили голяма компенсация от противниците си.


Катерина имала възможност да докаже политическите си умения в новия си дом в Форли. След като Рикардо бил убит през 1488 година от привърженици на новия папа Инокентий VIII, тя поела цялата отговорност за града. Спечелила благословията на гражданите си и сформирала силни съюзи със съседните държави чрез брака на децата си. Тя също поела командването на военната си подготовка.

Отбранявала града като казала: “Ако трябва да загубя, искам да загубя по мъжки начин.” Тя е образ, който служи за пример на много жени. Фактът, че нещо принципно се върши от мъж не означава, че жена не може да го направи по-добре.

Автор: Мартина С. Попова