Кафето горчи. Защо го пием тогава?

Кафето горчи. Защо го пием тогава?

10/01/2019 Off By nina

Колкото и странно да звучи, хората, които са свръхчувствителни към горчивия вкус на кафето, всъщност пият повече от него, установява ново проучване.

Тази чувствителност не е просто въпрос на вкус, а по-скоро е повлияна от генетичния състав на човека, твърдят изследователите в изследването, публикувано в списанието Scientific Reports.

“Можете да очаквате, че хората, които са особено чувствителни към горчивия вкус на кофеина, ще пият по-малко кафе”, заяви старши изследовател Мерилин Корнелис, асистент по превантивна медицина в Northwestern University Feinberg School of Medicine в Чикаго. “Обратните резултати от нашето проучване показват, че потребителите на кафе развиват вкус или способност да откриват горчивината на кофеина благодарение на заученото положително усещане, предизвикано от него.”

Казано по друг начин, хората, които имат повишена способност да усетят горчивината на кафето и особено отчетливия горчив вкус на кофеина, се научават да свързват „добри неща с него“, каза Корнелис. Това заключение е изненадващо, като се има предвид, че горчивината често служи като предупредителен механизъм, каращ хората да плюят вредни вещества, твърдят учените.

Изследователите проведоха проучването, за да разберат как генетиката влияе върху консумацията на чай, кафе и алкохол, които често горчат, твърди изследователят Жуе Шен Онг, докторант в Катедрата по генетика и компютърна биология в Института за медицински изследвания QIMR Berghofer в Бризбейн, Австралия.

„Въпреки че всички горчиви аромати могат да изглеждат еднакви, ние възприемаме горчивината на брюкселското зеле, тонизиращата вода (хинин) и кофеина по различен начин”, каза Онг. “Степента, до която ние намираме тези горчиви вкусове, отчасти се определя от гените ни.”

За да извършат изследването си, учените разглеждат генетичния състав и ежедневното потребление на горчиви напитки на повече от 400 000 души от Обединеното кралство.

Резултатите показват, че хората с генетична способност за усещане на горчивината на зелени зеленчуци (като брюкселско зеле) или тонизирана вода, са по-склонни да предпочитат чая пред кафето, установиха изследователите. Освен това хората, които са били по-чувствителни към горчивите вкусове на хинина и зелени зеленчуци, избягват кафето.

В същото време хората с генетична способност за усещане на горчивината в брюкселското зеле, е по-малко вероятно да пият алкохол, особено червено вино, отколкото хората без тези генни варианти, установиха изследователите. „Това може да помогне на учените да изучават пристрастяването“, каза Онг.

Онг отбеляза, че “Човек може да си представи, че на лично ниво има много фактори, които определят приема на кафе – социално-икономически статус, способност за метаболитна обработка на кофеина, пушенето”, каза той. “Освен всичко, хората пият всякакъв вид кафе – черно кафе, лате, капучино”.

Автор – Нина Жишева