Каяк на Нил в Югоизточен Египет

Каяк на Нил в Югоизточен Египет

22/05/2019 Off By martha

“Не можете да бъдете нещастни в средата на една голяма красива река”, казва писателят Джим Харисън. Независимо дали целта ви е да видите планетата от нова перспектива или да го изключите в епична обстановка, малко преживявания съвпадат с ободряващия прилив на гребане върху течаща вода.

След промяната на 124-километровото каяк пътуване от Асуан до Луксор през февруари 2016 г. трима приятели започнаха първия каяк клуб в Египет. Тяхната мисия е да задвижат екотуризма, да укрепят местната общност на открито и да направят най-дългата река в света по-лесно достъпна за авантюристи.

Клубът “Нийл каяк” предлага излети през уйкенза около дома си в Кайро, но ако сте в Египет през зимните месеци, отидете отвъд пирамидите и се присъединете към техния петдневен тур от Асуан до Луксор. С интимна група от четирима до десет души ще се насладите на грандиозни крайречни забележителности и останки от хилядолетна история на Египет. Ще се скитате по фараонния храм на Ком Омбо с неговите сложни йероглифи и мумифицирани крокодили; Храмът Gebel El Silsila, където плитките води запазват круизните кораби; и добре запазения храм на Едфу, посветен на сокола бог Хорус и построен през Птолемеевият период между 237 и 57 г. пр. Хр.

Докато се разклащате леко надолу по реката от 6 852 километра, ще видите бели чапли, медници и соколици. Ще научите риболовни техники от баща и син в ръчно направени лодки и ще чуете юла! (yulla! – да тръгваме!) от водачите на Nile Kayak Club, които често са жени.


„Женските водачи са рядко явление в Египет. Жените работят в селското стопанство и рибарството, но обикновено не пътуват сами или спортуват ”, казва съоснователят на Нийл каяк Чариф Хедр.

Ще преминете през непрекъснато променящия се пустинен пейзаж, от оживените пълни с фелука пристанища до възвишените хоризонти, покрай пясъчните дюни, палмите, далечните планински вериги, стръмните пясъчни скали, малките села и старите ферми, които посрещат уморени гребци за чай. Гостите на Нийл каяк ядат пищни ястия на плажа и се събуждат на моторни лодки в средата на Нил. Без вятър и бързеи, меката вода и мистичната аура на Нил правят каяк през Египет луксозна тръпка.