Китайската Нова година – да поканим доброто в дома си

Китайската Нова година – да поканим доброто в дома си

07/02/2019 Off By nina

Милиони хора в Китай, Корея, Виетнам, Япония и други страни по света отпразнуваха преди два дни Лунната Нова година и посрещат Годината на Свинята като част от древен обичай, който датира от поне 3,400 години.

Датата на китайската Нова година, която се нарича и Пролетен фестивал, се променя всяка година, тъй като се основава на лунния календар. Докато западният григориански календар се основава на земната орбита около Слънцето, Китай и повечето азиатски страни използват лунния календар, който се основава на орбитата на Луната около Земята. Китайската Нова година винаги съвпада с второто новолуние след зимното слънцестоене.

Докато будизмът и даоизмът имат уникални обичаи по време на Новата година, китайската Нова година е много по-стара от двете религии. Подобно на много аграрни общества, китайската Нова година се корени в честването на пролетта – началото на подготовката за нов вегетационен период. Целта на календарите, от исторически план, е да се улесни земеделието. Важно е да се знае кога да се обработва почвата и да се сеят семената.  

Древният китайски календар обаче функционира и като религиозно, династично и социално ръководство. Оракулските кости, покрити с астрономически записи, показват, че празненствата са съществували поне през 14-ти век пр. Хр., когато династията на Шанг е била на власт, въпреки че някои смятат, че е започнало още от император Шун (2300 г. пр. Хр.).

Легендарният Ниан

Според приказки и легенди, началото на китайската Нова година започнала с борбата срещу митичния звяр, наречен Ниан, който имал тялото на бик и глава на лъв. Смятали го за свирепо животно, което живеело в планините и преследвало всичко живо. Към края на зимата, когато вече нямало какво да яде, Ниан се появявал в първия ден на Нова година в селата, за да яде добитък, култури и дори селяни, особено деца. За да се предпазят, селяните оставяли храна пред вратите си в началото на всяка година. Вярвали са, че след като Ниан изяде храната, която са приготвили, няма да напада повече хора.

Селяните живеели в ужас през зимата, но с течение на времето научили, че свирепият Ниан се страхувал от три неща: червения цвят, огъня и шума. И така, когато настъпвала Новата година, селяните закачали червени фенери и червени пролетни свитъци на прозорци и врати. Те използвали и фойерверки, за да плашат Ниан. Оттогава Ниан никога повече не се върнал при хората. Според легендата звярът е бил заловен от Хонгджун Лаозу, древен даоистки монах.

След като Ниан бил заловен, всички вдигнали голямо празненство и ритуалът, свързан с прогонването му, бил повторен през следващата година. Ритуалът се повтарял и предавал от поколение на поколение и обичаят да празнува Нова година с фойерверки, шум и червен цвят продължава и до днес.

Честване на древен обичай

И днес празнуването на Нова година може да се проследи до легендарната история на Ниан. Прозорците и вратите са украсени с червени цветни хартиени фигурки с популярни пожелания за късмет, щастие, богатство и дълголетие. Червеното е преобладаващият цвят. Това е емблема на радостта, а също така символизира добродетел, истина и искреност. На сцената на китайската опера, рисувано червено лице обикновено означава свещено или лоялно лице, а понякога и велик император. На Нова година хората даряват пари на приятели, семейство и колеги в червени хартиени пликове.

Традиционната практика е да се палят фойерверки, да се изгарят бамбукови пръчки и да се вдигне възможно най-голям шум, за да се прогонят злите духове, потомци на  Ниан.

Други обичаи и традиции включват почитането на старейшините, което включва посещение на най-старите и най-старшите членове на разширените семейства. Често вечерта, предшестваща китайската Нова година, е повод за китайските семейства да се съберат за годишната вечеря. Също така е традиционно за всяко семейство да почистват къщата изцяло, за да изтрият всякакво лошо влияние и да направят път за доброто и късмета. Някои семейства могат да поканят танцова трупа на лъвове като символичен ритуал, за да въведат китайската Нова година, както и за да изгонят злите духове от домовете си. В много градове има представления и танци, които съществуват от хиляди години, като царската церемония на небесното поклонение, която в миналото е изпълнявана от императорите, за да се молят за мира и просперитета на нацията.

Превод от английски – Нина Жишева