Китай създаде изкуствена звезда, 6 пъти по-гореща от слънцето

Китай създаде изкуствена звезда, 6 пъти по-гореща от слънцето

10/09/2019 Off By nina

Това може да бъде пробив в електроенергийната индустрия!

Само си представете дали бихме могли да заменим изкопаемите горива със звезди. Не, не говорим за слънчева енергия. Става дума за ядрения синтез. Последните проучвания предоставят възможност за постигане на тази цел. Запознайте се с EAST, експерименталният напреднал свръхпроводник Tokamak.

EAST е термоядрен реактор, разположен в Хефей, Китай. Той може да достигне температура шест пъти по-висока от слънцето. Какво става вътре в него? Два малки атома се комбинират в един по-голям. В процеса се отделя енергия. Звучи просто, но всъщност не е така. Тъй като тези два атома имат положителен заряд, те се отблъскват един от друг.

Огромният размер на звездите създава голям натиск в ядрата си това и помага да се справят с този проблем. Атомите са принудени да се приближават един до друг и вероятността за сблъсъка им се увеличава. Въпреки това, технология за пресъздаване на такъв натиск на Земята, за съжаление, не съществува.

За щастие има и друг начин. Термоядрената енергия може да се получи с помощта на повишени температури. И точно това правят устройства като EAST. Колкото по-висока е температурата, толкова по-бързо се движат атомите и толкова по-голяма е вероятността те да се сблъскат.

За да върви процесът правилно, е важно да се поддържа температурен баланс. Идеалната температура за синтез на енергия е около 100 милиона градуса по Целзий. Той е шест пъти по-горещ от сърцевината на нашето слънце.

Само няколко експеримента в света са постигнали такива показатели. Последният е реакторът EAST. Преди да се изключи, той издържа ядрен синтез за около 10 секунди. И въпреки че това беше категоричен пробив, EAST все още е далеч от стабилното производство на енергия за хората.

Но това беше целта на изследването. EAST е малък експериментален реактор, а не пълноценна електроцентрала. Неговата цел сега е да помогне на човечеството да развие по-ефективни технологии за ядрен синтез, които един ден биха могли да осигурят енергия на цели градове.

Трябва да отделите много енергия за работата на такива устройства. Например, EAST тестването изисква потребление на повече от 10 MW енергия. Това би било достатъчно за захранване на 1640 домове през годината.

Струва ли си тогава? Според портала Businessinsider, без съмнение. В крайна сметка, термоядрените реактори практически не произвеждат радиоактивни отпадъци в сравнение със съвременните атомни електроцентрали. Освен това те могат да работят с морска вода, като възобновяем, стабилен ресурс.

Например количеството вода в горния слой на езерото Ери е достатъчно, за да произведе повече енергия от всички изкопаеми горива, останали на планетата. Освен това той не се нуждае от вятър, който да духа или слънцето да свети.

Това определено би било полезно във времена на изчерпване на ресурсите и влошаване на климатичните промени.

Превод – Нина Жишева