Китовете умират около Атлантическият океан

Китовете умират около Атлантическият океан

20/03/2019 Off By martha

Край бреговете на Вирджиния Бийч, хората се събират с фотоапарати, за да наблюдават китовете на Морския център. Малките тежат около един тон. Възрастните могат да станат по-тежки от училищен автобус, натоварен с ученици от детската градина. Малко неща, които плуват в морето, биха могли да счупят костите им.

На около 1.5 км. на север обаче, при устието на залива Чесапийк, един масивен товарен кораб се движи на юг. Това е един от най-натоварените пристанища на Америка. Тези кораби са едно от малкото истински физически заплахи за китовете. Изследователите на китове по крайбрежието на Атлантическия океан твърдят, че все повече китове показват признаци на удари от кораби и заплитане в риболовни съоръжения от всякога. Бройката се е умножила двойно между 2013 г. и 2016 г.


Екип от изследователи търсят следи от удари на витлото, ожулвания и признаци на травма, като например счупени кости, за да се опитат да определят какво може да причини толкова много смъртни случаи на китове в този район. Все пак много мислят, че те може да са поразени след смъртта им. Някои китове показват признаци на зараснали рани, което предполага, че те са оцелели при сблъсък на кораб. Ако е възможно, екипът също провежда тестове за оценка на цялостното здраве на кита, проверки за експозиция на патогени и също така изследва съдържанието на стомаха на кита. Учените също търсят признаци на основно заболяване.


Предотвратяването на удари от кораби изисква както по-задълбочено разбиране на китовата биология, така и по-добро познаване за китовете от капитаните на корабите. Китовете със сигурност могат да чуят корабите, но други фактори могат да бъдат виновни за злополуките. Животните могат да бъдат разсеяни от храненето или от постоянният корабен трафик. Единственото незабавно решение – по-малко трафик – е „нереалистично“, но забавянето на процеса може да помогне.

Автор: Мартина С. Попова