Клетвата на нинджата

Клетвата на нинджата

23/01/2019 Off By nina

Нинджа клетва, наскоро открита в древен документ в Япония, разкрива как един амбициозен нинджа се е заклел да пази тайната преди около 300 години.

Нинджа
източник –
https://muza-chan.net/japan/index.php/blog/defining-images-of-japan-ninja

Нинджата, написал клетвата, използвал курсив калиграфия, за да направи залог, че никога няма да разкрие какво е научил, за да запази потомците си от божествения гняв, който те биха изпитвали от поколения в поколение, съобщи агенция Франс Прес (AFP).

Експертите могат само да предполагат дали нинджата, подписал документа “Иносуке Кизу”, е спазил тази клетва до края на живота си. Но подробностите в тържественото обещание на Кизу разкриват колко сериозни са нинджите, които се грижат за опазването на тайните на техниките и способностите си.

Изследователите са открили клетвата сред 130 древни документа, които наскоро са дарени от семейство Кизу, което някога е било нинджа клан в град Ига, близо до Киото. Клетката вероятно е била изпратена на роднините на Кизу след смъртта му, заяви Йошики Такао, доцент в Международния изследователски Ninja център в университета Mie в Япония.

В обета, Кизу обещава своята благодарност към ментора, който го е обучил в “ninjutsu” или “пътя на нинджата”. Терминът не показва практиката на конкретно бойно изкуство, според музея на нинджа Игару в Ига, Япония. По-скоро ниндзуцу е вид “изкуство на войната”, специализирано в шпионаж и стратегически военни нападения.

Популярните представяния на нинджите във филмите, телевизията и комиксите подчертават както мечовете, така и неусетното промъкване. В действителност обаче нинджите, които разчитат на оръжия, са възприемани като “глупави” в сравнение с нинджите, които можели да съберат информация за врага, без да бъдат открити, според музея.

Кизу потвърждава в клетвата си, че никога няма да използва нинджа уменията си за кражба – освен ако не е бил инструктиран да го направи – и че никога няма да сподели това, което е научил, дори и с най-близките си роднини. Всякакви нови бойни умения или оръжия, които той е придобил, ако не са били вече известни на други нинджи, ще бъдат надлежно докладвани на началниците му, според АФП.

Основни нинджа оръжия

Също така Кизу се е заклел, че ако наруши кодекса на мълчанието на нинджа, бедствие ще сполети неговите деца и внуци от „големи и малки богове в повече от 60 провинции в Япония“, съобщи АФП.

Примамливите намеци за документ, съдържащ нинджа клетва се появяват в Япония още преди около 50 години, но това е първият път, когато се появи някакво доказателство за такова свидетелство, каза Такао за AFP.

Въпреки това, много от историческите тайни на нинджите вероятно ще останат скрити, подобно на самите тайнствени неуловими нинджи. Въпреки че някои аспекти на обучението и дисциплината на нинджата са документирани и по-късно открити от изследователи, значителна част от нинджа традициите се споделят само устно и не съществуват в писмена форма, споделя Такао.

Превод от английски – Нина Жишева