Климатичните промени може да унищожат тези облаци, което би опустошило планетата

Климатичните промени може да унищожат тези облаци, което би опустошило планетата

17/04/2019 Off By nina

Ако човечеството изпомпва достатъчно въглероден диоксид в атмосферата, едни от най-важните видове облаци на Земята може да изчезне. И ако стратокулоподобните облаци – онези пухкави, ниски кълбенца пара, които покриват голяма част от планетата в даден момент изчезват, температурата на Земята може да се повиши рязко и радикално, до стойности, които не са предвидени в настоящите климатични модели.

Това е заключението, направено в статия, публикувана на 25-ти февруари в списанието Nature Geoscience и описана подробно от Натали Уолчовър за списание Quanta.

Както обяснява Уолчовър, облаците отдавна са една от големите несигурности на климатичните модели. Облаците са сложни, малки и бързо променящи се. Компютърните модели, които лесно улавят сложността и детайлите на повечето климатични системи, просто не са достатъчно мощни, за да предскажат промените в поведението на облаците в световен мащаб.

Но облаците са важни. Те оцветяват широка част от атмосферата в бяло, както се вижда от космоса, отразявайки слънчевата светлина далеч от земната повърхност. И стратокумулните облаци са важна част от тази картина; те са тези бели одеяла, които може би сте видели, когато погледнахте през прозореца на самолет, носейки се под вас и скривайки земята. Изследователите подозират, че някои внезапни, минали скокове в температурата може да са причинени от промени в такива облаци.

За новото изследване учените моделирали само малка част от небето, използвайки суперкомпютър. Те открили, че ако нивата на въглероден диоксид (CO2) достигнат около 1200 части на милион (ppm) в атмосферата, се разпадат стратокумуларните облаци. Това е много висока концентрация на въглероден диоксид. В момента нивата са се изкачили до 410 ppm, а това вече е опасно повече от 280 ppm, както е било преди индустриалната революция.

Но хората изхвърлят все повече и повече CO2 в атмосферата всяка година. Ако сегашните тенденции продължат, Земята може да достигне 1200 ppm в рамките на 100 до 150 години. Това може да се случи, ако нашето общество не изпълни някое от своите ангажименти за намаляване на емисиите, съобщи Уолчовър. Дори и да е така, резултатът ще бъде добавянето на още 8° С към глобалната средна стойност, в допълнение към вече настъпилите опасни промени, дължащи се на парниковите газове.

Това е огромна промяна и надхвърля прогнозите за световното топене на леда и катастрофалното покачване на морското равнище. Последният път, когато нашата планета е била толкова топла, крокодилите са плували в Арктика, а районът около екватора е бил “обгорен” и “най-вече безжизнен”, според Уолчовър.

Веднъж щом изчезнат облаците от пластови куполи, съобщава Уолчоувър, те вероятно няма да се появят отново, докато нивата на атмосферния въглероден диоксид спаднат там, където са в момента.

Все още има известна несигурност в данните. Стойността от 1200 ppm може да се измести нагоре или надолу, докато учените разглеждат въпроса.

Но дали хората унищожават стратокумулните облаци или не, това проучване подчертава многото фактори в изменението на климата, които все още не разбираме.

Превод – Нина Жишева