Когато гумата изпълни американските домове

Когато гумата изпълни американските домове

23/06/2019 Off By martha

Каучукът все още е повсеместен. Но в разцвета си той се вливаше във всичко – от ръкавици до играчки.

ПРЕДИ НАШИТЕ ЖИВОТИ бяха заляти с неща, изработени от пластмаса, каучукът беше материалът за производство на Америка. През 40-те години се наблюдаваше бум в производството на каучук, преди по-евтината, универсална пластмаса да я замени през следващото десетилетие. Подобно на пластмасата, синтетичният каучук е вреден за околната среда. Производственият процес изпуска сажди в атмосферата и само САЩ изхвърля милиони гуми всяка година. Но също като пластмаса, гумата, използвана за масово производство с плам.

Статия от National Geographic от 1940 г., написана от Й. Р. Хилдебранд, за разрастващата се тогава каучукова промишленост, отбелязва, че Б. Ф. Гудрих, понастоящем производител на гуми, навремето водеше пътя във всички каучукови неща, правейки десетки хиляди продукти.

Не е лесно да се предаде широтата на продуктите, които някога са били направени от каучук. В една фабрика Хилдебранд намери украса за Хелоуин, подглавници за ковчези, играчки, плажни топки, катетри и разбира се, гумени ленти. Каучукът преди 70 години беше смесен с белия латексов сок, който обикновено се дърпа от амазонските дървета. Днес около 60 процента от каучука в света е синтетичен, произведен от обработен нефт, а останалите 40 процента все още се добиват от дървета, споделящи сега, отглеждани по целия свят.

Кликнете върху галерията по-горе, за да видите какъв е бил животът, когато царува гумата.