Когато слоновете се сбогуват

Когато слоновете се сбогуват

06/07/2019 Off By nina

Ще дойде ли такова време, когато бракониерите престанат да ловуват слонове, когато вече няма да бъдат затваряни в зоологически градини? Та нали на тях им е изключително тежко да живеят в план, пише Upsocl.

В плен слоновете не “общуват” с близките си, прекарват времето си в ограничено пространство, не ядат листата на дърветата, не плуват в езера. Случва се животното да се сприятели с друг слон, но в крайна сметка или един от двамата умира или отива в друг зоопарк. Има и слонове, които прекарват много дълго време сами, а наскоро в един от испанските зоологически градини слонът Флавия умря. Животното е живяло в плен 47 години, от които 43 години е била сама. Флавия е страдала от депресия. Индийската слоница бил отделена от родителите й, когато била на три години. Оттогава тя е живяла сама в испанска зоологическа градина и не е била в контакт с други членове на своя вид.

В мрежата често са публикуване снимки и видеоклипове с Флавия, в които тя се разхожда по волиерата, отпуснала глава ниско към земята, като човек.

Групите за защита на животните направиха няколко опита да преместят Флавия, за да може тя да живее с други слонове, но не успяха навреме.

Съвсем наскоро в интернет се появи снимка, която веднага стана много популярна. Потребителят сподели снимка под псевдонима Soumya Vidyadhar. На нея се виждат два слона, които докосват хоботите си за сбогом, преди да бъдат изпратени в различни зоологически градини. Животните се разделят завинаги.

Слоновете са застрашени от изчезване. На всеки 15 минути един слон умира от ръцете на бракониери на Черния континент.

Ако унищожаването на най-големите сухоземни животни продължи със същото темпо, до 2025 г. няма да остане нито един слон в африканските савани.

Танзания например вече е загубила половината от слоновете си през последните три години. През 2009 г., според различни оценки, от 70 до 80 хиляди слона живеели в тази африканска страна, а сега са наполовина по-малко.

Превод – Нина Жишева