Когато ти замръзне мозъкът

Когато ти замръзне мозъкът

10/01/2019 Off By nina

Вероятно не мислите за сладоледа като вещество, предизвикващо болка, но прекалено бързото ползване на първите няколко лъжички от замразената храна са като “замразяване на мозъка”.

Болката от замразяването на мозъка може да започне в рамките на секунди, след като бъде изложена на ниски температури, а интензивността й се повишава много бързо, често в рамките на няколко секунди, казва д-р Стефани Голдбърг, невролог и специалист по главоболие в Медицинския център Tufts в Бостън.

Замразяването на мозъка, наричано още “сладоледено главоболие”, е известно в медицината като “главоболие, причинено от студеното”, каза Голдбърг. Това е често срещано явление, което засяга хората от всички възрасти, но лекарите не са съвсем сигурни защо се случва.

Основната причина за това главоболие е излагането на всякакъв вид значително студена температура, казва Голдбърг. То не е причинено само от вътрешен спусък, тъй като яденето на замразени лакомства става твърде бързо; то може да бъде причинено и от външен спусък, като излизане без шапка в мразовит ден или гмуркане в много студени води.

Замразяването на мозъка може да започне, когато много студено вещество – например храна или въздух – докосне небцето на устата или задната част на гърлото и повлияе върху кръвоносните съдове и нервите в тези чувствителни на температура области.

Малко проучване, представено през 2012 г., установи, че внезапното увеличаване на кръвния поток и произтичащото от това уголемяване на предната церебрална артерия, кръвоносен съд, разположен в средата на мозъка зад очите, може да е причина за болката от замразяване на мозъка. Проучването установява, че когато замразяването на мозъка на пациентите приключи, артерията се свива и намалява притока на кръв, което вероятно е причината болката да изчезне. Според изследователите, възможно е увеличаването на налягането в черепа, предизвикано от увеличения приток на кръв към главата, да причинява болката.

Друго възможно обяснение за замразяването на мозъка е, че усещането за студ активира важен нерв в главата и лицето, известен като тригеминален нерв. След като тригеминалният нерв се задейства, кръвоносните съдове в главата моментално се свиват и след това бързо се отпускат или разширяват, което води до внезапно усещане за болка, казва Голдбърг.

Когато студеният стимул е премахнат, кръвоносните съдове се връщат към нормалния си размер и болката има тенденция да изчезва, казва Голдбърг. Въпреки че се нарича “замразяване на мозъка”, този кратък епизод в главата не причинява трайни увреждания и не е животозастрашаващ.

Проучванията показват, че хората, които имат мигрена, може да бъдат по-склонни към замразяване на мозъка. Това е така, защото тригеминалният нерв при тези, които имат мигрена, вече е чувствителен и студеният стимул може да го активира още повече, каза Голдберг.

Как да го предотвратим

Болката от замразяването на мозъка е толкова краткотрайна, че няма нужда да се лекува, но може да бъде трудно да се избегне, каза Голдбърг. Разбира се, хората биха могли да се откажат от замразени храни и напитки, но така се съсипва насладата?

Ако сте предразположени към това безобидно главоболие, най-добрият начин да го предотвратите е да забавите консумирането на ледено студени храни и напитки и да държите студените вещества далеч от горната част на небцето.

Някои хора казват, че бавното пиене на топла вода след започване на болката може да помогне за намаляване на симптомите. Други препоръчват извиване на долната част на езика към небцето, като по такъв начин се затопля това чувствително място.

Автор – Нина Жишева