Код червено – Самоунищожение!

Код червено – Самоунищожение!

30/11/2018 Off By djani

Дори най-незначителните човешки действия, предизвикват промени в околната среда. Има значение как отопляваме домовете си, подхранваме електрическото оборудване, какво правим с нашия боклук и какъв е произхода на нашите храни – всичко това поставя тежко бреме върху околната среда.

Температурата на Земята се е увеличила с една степен, количеството на полярния лед е намаляло с 9% само за едно десетилетие.

Според Световната федерация на дивата фауна, уловът на риба в световен мащаб е 2,5 пъти по-висок от допустимия. Повече от половината от световните рибни запаси и видове, са намалели, една четвърт от видовете са прекомерно изчерпани. Деветдесет процента от големите видове риби – риба тон, риба меч, треска, камбала, моркови, Marlin – са загубили своето естествено местообитание. Според прогнозите, ако ситуацията не се промени до 2048 г. запасите от тези риби ще изчезнат.

Най-голямата опасност за климата е въгледобива, но освен това, този процес също застрашава местните екосистеми. Смята се, че само в САЩ, Западна Вирджиния повече от 121,405 хектара широколистни гори са били унищожени в резултат на добива на въглища.

Един от най-големите катаклизми е през 1989 г. разливът на нефт в Принц Уилямс Бей, Аляска, имал тежки последици. По това време в резултат на тази авария се разляти около 11 милиона галона суров нефт директно във водата, а повече от 25 000 морски птици, 2800 морски видри, 300 тюлени, 250 орли, около 22 кита, както и милиарди сьомга и херинга, са унищожени.

Все още много малка част от колите се захранват с електричество. Един автомобил консумира около 2271 литра бензин годишно. За да се изчисти въздуха от изгорелите газове само на един автомобил, са необходими 240 дървета.

Пестицидите, използвани за предпазване на растенията, застрашават оцеляването на някои видове птици и насекоми. Броят на пчелните колонии рязко спада. Отпадъците от химикали, замърсена почва, животински отпадъци – всичко това влиза във водните басейни. Химическите торове и пестицидите повишават нивото на азота и намаляват нивото на кислорода във водата.

Обезлесяването също допринася за глобалното затопляне. В повечето случаи необходимостта от създаване на земеделски парцели, налага изсичането на огромни площи с дървета.

Пренаселеността е проблем, за който рядко се говори.

Според прогнозите, до 2050г. населението на Земята ще надхвърли 9 милиарда души. Повече хора – означава повече отпадъци, повече храна, повече производство на потребителски стоки, повече консумация на електричество, автомобили и др.

Повишеното търсене на храна, ще накара земеделските производители и рибарите все повече да вредят на крехките екосистеми. Горите ще бъдат почти напълно отстранени, тъй като градовете ще се разрастват непрекъснато и ще са необходими нови площи за земеделска земя. Списъкът на застрашените видове ще бъде по-дълъг. В бързо развиващите се страни като Индия и Китай, се очаква нарастваване на потреблението на енергия и да се увеличат въглеродните емисии. Накратко, колкото повече хора, толкова повече проблеми.

Накратко, картината не е никак оптимистична, но в голяма степен зависи от осъзнаването на проблемите. Промяната следва да започне от всеки един от нас, човеците, защото в крайна сметка засяга всички ни.

Часовникът тиктака, хора.

 

източник снимка: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани