Код ягоди

Код ягоди

12/02/2019 Off By djani

Предполагам, че с настъпването на 14-и, февруари всички се раздират от полемика… Кой празник, ама наш е, не е наш… мъжете кършат пръсти с какво да изненадат половинката, жените тръпнат в радостно очакване. Хрумна ми, че днес може да се позанимаем с един вкусен и високо ценен плод както в кулинарията, така и като афродизиак. Без да губя повече време, ето малко конкретна информация, след което искам да разгледаме вариации на широката употреба, а може и да ви вдъхновя за малко вкусни приключения…Може па, точно ягодите да се окажат вашият спасителен вариант за празника. Защо не?!? Ето…

Ягодата е плод от семейство Розови и е с високо съдържание на въглехидрати и витамин C. Съществуват няколко вида от род Ягода, като един от най-разпространените е горската ягода. Характерно за повечето представители е коренището с издънки, сложните тройни листа с прилистници, събрани в основата на стъблото, лъжливият плод и многото плодници.

Да започнем с вариации, получени от тези сладки, малки, разтапящи и изпълващи с нежност плодове.

Първото, което ми хрумва е мъфини с ягоди. Интернет ври и кипи с рецепти за така модерните и широко навлезли в ежедневието ни мъфини. Ягодите просто им добавят още по-стрррахотен вкус…

За почитателите на класиката – традиционна шоколадова торта с добавени ягоди. Ако нямате време да я сглобите вкъщи, поръчайте си. Познавам много добра майсторка на торти на съвсем достъпна цена…

Ултра мързеливо решение за заети хора – шишчета с ягоди. Изненадващият момент тук е, че дори не трябва да ги печете. Е, все пак, ще се наложи да купите шишчета и ягоди, и да ги нанижете…


Модификация на шишчетата от изрязани формички. Де факто, с помощта на тези формички може да оформите почти цялото меню за вечерта. Ще изглежда тематично, а и ще се видят усилията ви нагледно. Стискам палци да ви ги оценят.

Идея за изобретателни хора – чийзкейк с парфе от ягоди. Просто създайте блат от натрошени бисквити, смесени с малко разтопено масло и прясно мляко и може би някакви ядки, отгоре залейте с парфето и го охладете за няколко часа. Охо, това изисква и планиране… дам, определено не е за мързеливци.

Идея за смелчаги. Не знам колко е добра идеята, но да ви призная, аз си обичам сладолед всеки сезон… Друг е въпросът на фона на грипната вълна, колко хора могат да си го позволят. Но добре де… поне мъничко ягодов сладолед. Ако пък нещо се обърка и ви заболи гърло, поне после ще може да изядете цяла камара. Нали клин клин избивало… или това не се отнася за сладоледа, хм?!?

И накрая, ако наистина много, ама много сте заети или стиснати, или мързеливи, може просто да купите едни ягоди и да ги пльоснете върху едно шоколадово брауни. Комбинацията от шоколад и ягоди е печеливша. Винаги.

Не, че се налага, но имам и още една идея за почитателите на искрящото вино. Звучи така – вземете няколко средно узрели, добре измити ягоди и ги цопнете в любимото си бяло вино… найс, а?!?

И не на последно място – помнете, че любовта изисква поливане всеки ден. Може да пробвате всяка една от тези идеи абсолютно всеки ден.

А на бас, че другата страна няма да ви се разсърди…

източник снимки: Google, Pinterest

автор: Тезджан Ферад – Джани