Кой е изобретил  фъстъченото масло

Кой е изобретил фъстъченото масло

31/05/2019 Off By nina

Фъстъченото масло е популярен вид храна, която обикновено се използва за мазане на филия, макар че може да се използва и като съставка в различни рецепти. Както мнозина вече знаят, фъстъченото масло се приготвя от сушени печени фъстъци. Може би по-малко известен е отговорът на въпроса кой е изобретил фъстъченото масло?

Модерната му форма може да бъде проследена едва до преди по-малко от век и половина, но фъстъците са били консумирани, понякога като паста или напитки, от много по-дълго време.

Разпространението на фъстъците

Според изследователите, фъстъченото растение вероятно произхожда от Южна Америка – Перу или Бразилия. Има примери за южноамериканска керамика от около 1500 г. пр. Хр. във формата на фъстъци, както и съдове, които са украсени с това бобово растение. Европейците за пръв път виждат фъстъци, когато попадат в Бразилия.

По това време фъстъците се отглеждали на север, до Мексико. Когато изследователите се върнали в своите страни, те взели фъстъците със себе си и от Европа фъстъкът тръгнал на пътешествие до Азия и Африка. През 1700 г. африканските роби вкарват фъстъците в Северна Америка.

Изобретяването на фъстъчената паста

Фъстъците са били смилани на паста в продължение на много векове. В централна Бразилия, например, местните племена правят напитка от земни фъстъци и царевица. В Африка, натрошени фъстъци били добавяни към яхниите, докато някои сосове в китайската кухня изискват земни фъстъци като задължителна съставка. Що се отнася до фъстъченото масло, изглежда, че първите хора, които са произвели тази паста, са инките в Южна Америка.

Въпреки това не би било изненадващо, ако „фъстъченото масло“ на инките не прилича на продукта, с който хората са запознати днес. Това, което днес се счита за фъстъчено масло, е измислено през 19-ти век. Няколко човека имат претенцията да бъдат изобретатели на вкусното масло, наречено фъстъчено масло.

Най-известният от тях е д-р Джон Харви Келог, най-известен с изобретението си на корнфлейкса. През 1895 г. Келог патентира процес за производство на фъстъчено масло, храна, която се предлага на пазара като протеинов заместител за хора без зъби. Келог популяризира своето изобретение, като изнася лекции из САЩ относно ползите за здравето от маслото от фъстъци. Освен това го предлага на пациентите в санаториума Battle Creek в Мичиган. Един от проблемите с твърденията на Келог, обаче, е, че вместо печени фъстъци, неговата рецепта ги обработва на пара.

Джордж Вашингтон Карвър, известен ботаник, също, макар и погрешно, се свързва с изобретяването на фъстъченото масло. Докато Карвър може и да не е изобретил фъстъчено масло, той е разработил модифицирана рецепта на продукта, което допринася за неговата ранна популярност.

Други претенденти за титлата са нюйоркчанката Роуз Дейвис, канадският химик Марселс Гилмор Едсън, както и неизвестен лекар от Сейнт Луис и неговият бизнес партньор, бизнесменът Джордж А. Бейл.

Превод – Нина Жишева