Кокошките имат по-добро цветно зрение от хората

Кокошките имат по-добро цветно зрение от хората

17/05/2019 Off By nina

Кокошките може да имат “птичи мозъци”, но очите им сса нещо друго. Когато става въпрос за цветно зрение, те са победили хората по много начини, установява ново проучване.

Превъзходното цветно зрение се свежда до добре организирано око, казват изследователите.

Те очертават пет вида светлинни рецептори в очите на пилетата. Те открили, че рецепторите са изложени в преплетени мозайки, които максимизират способността на пилето да вижда много цветове във всяка част от ретината – чувствителната на светлина структура в задната част на окото.

“Въз основа на този анализ птиците ясно ни водят сериозно по няколко начина по отношение на цветното зрение”, заяви авторът на изследването д-р Джоузеф С. Корбо от Медицинския департамент във Вашингтонския университет в Сейнт Луис. Чувствителността на пилешката ретина много надвишава тази, наблюдавана в повечето други ретини и със сигурност в повечето ретини на бозайници. Птиците дължат на тази изключителна цветна визия вероятно на това, че не са прекарали период от еволюционна история в тъмнина“, допълва Корбо.

Нощното зрение се осъществява с помощта на светлочувствителни фоторецептори в ретината, наречени пръчици, а през деня се разчита на рецептори, наречени конуси.

През епохата на динозаврите повечето млекопитаещи са били нощни същества в продължение на милиони години. Птиците, за които се смята, че са потомци на динозаврите, никога не са прекарвали подобен период като нощни животни. В резултат на това птиците имат повече видове конуси, отколкото бозайници.

“Човешката ретина има конуси, чувствителни към червени, сини и зелени дължини на вълните”, обяснява Корбо. “Птиците в ретината имат също конус, който може да открие виолетови дължини на вълните, включително някои ултравиолетови лъчи и специализиран рецептор, наречен двоен конус, за който вярваме, че им помага да засичат движение.”

В допълнение, повечето птичи конуси имат специализирана структура, която Корбо сравнява с “клетъчните слънчеви очила”, или лещоподобна капка масло в конуса, която е пигментирана, за да филтрира всичко, освен един определен диапазон от светлина. Изследователите са използвали тези капки, за да начертаят местоположението на различните видове конуси върху пилешката ретина. Докато различните типове конуси били равномерно разпределени в ретината, учените не открили два конуса от един и същи тип, разположени един до друг.

“Това е идеалният начин за равномерно тестване на цветовото пространство на вашето зрително поле”, каза Корбо. “Изглежда, че това е глобален модел, създаден от простото локализирано правило: Можете да бъдете до други конуси, но не до същия вид.”

Корбо предполага, че допълнителната чувствителност към цветовете може да помогне на птиците да открият приятели, които често включват цветно оперение или, когато се хранят с плодове или други цветни плодове.

Последващите проучвания ще разгледат начина на установяване на очната организация. Корбо казва, че подобно прозрение може в крайна сметка да помогне на учените, които искат да използват стволови клетки и други нови техники за лечение на близо 200 генетични нарушения, които могат да причинят различни форми на слепота.

Превод – Нина Жишева