Колко е важен добрият сън

Колко е важен добрият сън

21/02/2019 Off By martha

Може би сте чували, че добрият сън е изключително важен за вашето здраве. Той е на равно с здравословното хранене и физическите упражнения. За съжаление, хората спят по-малко от преди, а качеството на съня намалява.

Лошият сън е свързан с повишаване на теглото. Хората с проблеми като безсъние имат тенденция да затлъстяват поради това. Това всъщност е един от най-сериозните фактори свързани със затлъстяването, показват проучванията. Смята се, че ефектът от съня върху увеличаването на теглото се медиира от множество фактори, включително хормони и мотивация за физически упражнения. Оказва се, че хората, лишени от сън, имат по-голям апетит и са склонни да консумират повече калории.

Сънят е важен за различни аспекти на мозъчната функция. Те са негативно засегнати от безсънието. Проучване показва, че стажанти с удължено работно време правят 36% по-сериозни грешки. Късият, нередовен сън може да повлияе на мозъчната функция по начин, подобен на алкохолната интоксикация. От друга страна, доказано е, че добрият сън подобрява уменията за решаване на проблеми и подобрява работата на паметта. Известно е, че качеството и продължителността на съня могат да имат голям ефект върху много рискови фактори за здравето като хронични заболявания, включително сърдечни заболявания. Доказано е, че дори малка загуба на сън нарушава имунната функция. Ако често получавате настинки, се уверете, че получавате поне осем часа сън на нощ.

Психичните проблеми, като депресията, са силно свързани с лошото качество на съня. Изчислено е, че 90% от хората с депресия се оплакват от безсъние. Сънят засяга емоциите и социалните взаимодействия. Загубата на сън намалява способността ви да взаимодействате социално. Няколко проучвания потвърдиха това с помощта на емоционални тестове за разпознаване на лица. Установили, че хората, които не са спали добре, имали намалена способност за разпознаване на гняв и щастие. Изследователите смятат, че лошият сън влияе на способността ви да разпознавате важни социални сигнали и да обработвате емоционална информация.

Заедно с храненето и физическите упражнения, добрият сън е един важните стабилизатори на здравето. Не можем да постигнем оптимално здраве, без да се грижим за съня.

Автор: Мартина С. Попова