Колко е опасен менингитът?

Колко е опасен менингитът?

05/02/2019 Off By martha

През 1987 година хиляди хора се събрали в Саудитска Арабия за годишното поклонение на Хадж. Но празникът довел до огромна епидемия. Само няколко дни след краят, повече от 2,000 души били заразени с менингит. Болестта се разпространила не само в Саудитска Арабия, но из целият свят, където се започнали редица от смъртоносни епидемии.

В същността си, менингитът е възпаление на мозъчните обвивки – три слоя, който предпазват най-важният ни орган. Това което прави заразата толкова опасна е бързата скорост, с която напада човешкото тяло. В най-лошите случаи, може да доведе до смърт само след един ден. Добра новина е, че това е рядкост. С ранна медицинска намеса може да бъде бързо овладяна.

Vector illustration – My Brain Is Burnt Out.

Главно, се проявява в три вида – гъбичен, вирусен и бактериален. Последният вид е и най-опасният. Можем да се заразим с него при вдишването на малки частици слуз и слюнка, които се разпространяват из въздуха от болните. Целувките, споделянето на цигари или четки за зъби с заразен е също валиден начин за прихващане на менингит. Някой хора могат да бъдат заразени, но да не показват симптомите, което прави разпространението много по-опасно. Болестта навлиза в кръвта. Чрез нея, бактериите имат достъп до тъканите в тялото, включително клетките, който разделят кръвоносни съдове от мозъка. Учените все още не са сигурни как менингитът подвежда тази бариера и навлиза в мозъка. След този етап започва възпалението на мозъчните обвивки и да произвежда токсини. Те отравят кръвта, унищожавайки кръвоносните съдове.

Изключително важно е да се вземат предпазни мерки незабавно след проява на симптоми. От добрата гледна точна, докторите бързо засичат болестта и едно разхождане до болницата може драстично да намали рискът от усложнения. Много вярват, по една или друга причина, че не им е нужна медицинска намеса, за да се справят в болест. Но ако менингитът е не излекуван, с течение на времето, повредите в клетките на тялото и кръвоносните съдове могат да доведат до трайни увреждания. В повечето държави съществуват ваксини срещу най-опасните форми на менингитът. Във всички случаи, бързата реакция при тази зараза може да спаси вашият или животът на близък човек.

Автор: Мартина С. Попова