Колко е опасна самотата?

Колко е опасна самотата?

31/01/2019 Off By martha

Самотата е неприятна. Всички сме я изпитвали. Оказва се, че самотата може да има още по-гадни странични ефекти – да унищожава здравето ни и дори да съкратява животът ни. Идеята, че причинява по-големи проблеми глобално от крайното задебеляване или че буквално може да ни убие е тема, за която много не говорят. Нещата може да не са толкова катастрофални, колкото може би си представяте, но си струва да се замислим за факта, че самотата влияе върху нашето здраве.

Важно е да се подчертае, че самотата не е същото като социална изолация – живеенето сам или прекарването на дълго време със себе си не е лошо нещо, стига да работи за вас. Самотата е повече психологически последствия от празнина между взаимодействието и социалната подкрепа, която бихте искали и това, което всъщност имате. Ако се замислите самотата е доста рационално нещо ако се погледне от страна на еволюцията. Психолозите смятат, че може би запълва роля подобна на глада. Става обаче проблемно когато не е за кратко.

Статистиките за колко от нас страдат от самота са изключително разхвърляни. Много проучваните показват, че най-високи статистики има сред подрастващите, а някой предполагат, че самотата се завръща отново в края на живота. Последните проучвания в Обединеното кралство, Австралия и Нова Зеландия показват, че 10-30% от юношите и младите хора, както и 10-15% от възрастните изпитват постоянна самота. Едно проучване дори казва, че самотата може да бъде заразна. Това означава, че колкото самотни са вашите приятели и съседи, толкова може да се предскаже вашата бъдеща самота. Това може да е поради факта, че самотните хора често се отдръпват от останалите.

Макар да е трудно да се определи колко рядка е самотата, те със сигурност е свързана с редица здравословни проблеми. Тя е свързана с по-високи нива на хормона на стреса кортизол, по-високо кръвно налягане и повишен риск от сърдечни заболявания. Свързана е и с по-ниска активност в гените, които намаляват възпалението и дори с деменция. Но в този случай не е ясно дали самотата предизвиква състоянието или състоянието е причинило самота.

Автор: Мартина С. Попова