Коприво, прости ни!

Коприво, прости ни!

18/12/2018 Off By djani

Копривата е от даровете, чиито ползи откриваме, чак като пораснем. Днес ще ѝ отдадем нужното внимание. Представям си колко е огорчена, като знае колко ползи носи за човечеството, а те я отбягват още щом я видят…тцъ…тцъ..тцъ… Хайде сега малко по-сериозно.

Най-честото описание за нея е приблизително формулирано така: “Яркозелена на цвят, цялата покрита с мънички власинки, които щом бъдат докоснати, отделят парлив сок, който кара кожата ви да запламти и ще покрие опареното място с мънички мехурчета.”

Това звучи като основателна причина да се “страхуваме” от нея. Но днес ще изчистим репутацията ѝ на коварно растение и ще разгледаме ползите, които тя носи.

Копривата е крехка, тонизираща и богата на протеини, което я прави изключително полезна. Тя е добре позната в националната ни кухня, както и в медицината. Тя помага при лечението на различни болести, подобрява общото състояние на организма и често се използва за приготвянето на чудни ястия. Едно от най-популярните е супа от коприва, но може да се приготви и салата, като преди това листата могат да се минат с точилка, за да не жилят.

От древни времена, тя  се смята за мощно лечебно растение и за отличен помощник в борбата с редица заболявания. Не е учудващо, че билкари, уважавани медици и лечители от цял свят открай време я използват в практиката си и приготвят от нея лековити отвари и мехлеми.

Копривата е вид натурален концентрат от витамини. Аскорбиновата киселина в нея е два пъти по-голяма, отколкото в черен касис и лимон, а съдържанието на каротин е по-високо, отколкото при  моркови и киселец.  Само 20 листа от коприва осигуряват на тялото ви необходимото дневно количество витамин А. Освен това е богата на витамини К, Е и Б и микроелементи, сред които: желязо, магнезий, мед, калций и др. Листата от коприва също съдържат флаваноиди, танини,  фитонциди, органични киселини, хлорофил, гликозидии други.

Копривата съдържа силиций и органични киселини, благодарение на които има тонизиращи свойства: увеличава устойчивостта на организма към много бактерии, токсини, вредните ефекти от радиацията, укрепва имунната система и осигурява висока степен на защита на организма срещу недостиг на кислород.

Листата на коприва се използват в борбата срещу възпалителни заболявания на черния дроб, жлъчния мехур, различни части на стомашно-чревния тракт под формата на инфузии. Понякога се използва прясно направен сок от коприва.

Има ентусиасти, които приготвят дори кюфтета от коприва.

Ето, коприво… Сега, когато повече хора знаят, може би ще използват с благодарност всичко, което може да им дадеш.

Прости ни, ние хората сме лекомислени в предразсъдъците си, знаеш.

източник снимки: Google

Тезджан Ферад – Джани