Корейската “Палли Палли” Култура

Корейската “Палли Палли” Култура

10/10/2018 Off By ivo

Колко време отнема на средностатистическия кореец да отговори на текстово съобщение? Това време значително различно ли е от това на средностатистическия европеец или американец?

Като цяло животът в Корея се движи с по-бързи темпове, отколкото в Европа или Съединените Американски Щати. Има вероятност да сте чували фразата „палли палли“, която буквално преведена означава „бързо бързо“.

От къде идва афинитетът на корейците към бързи действия? Само преди няколко десетилетия, Южна Корея е била в окаяно положение заради последиците от Корейската война. Трябвало е да възстановят държавата бързо, като са се трудили с всички сили за постигането на тази цел. А най-големият им ресурс – хората. С идеята, че ако не се възстановят бързо, то те ще изпаднат от конкуриращия се и напредващ свят. По-голямата част от населението, компаниите и правителството полагат огромни усилия за постигане на бърз растеж на икономиката.

Но след като постига това развитие и страната процъфтява, поведението на експедитивност и развитие остава.

Например, благодарение на технологичното развитие в страната и достъпността до невероятно бързия безжичен интернет и висока скорост за изтегляне, по-бърз от този в САЩ и Европа, когато хората сърфират в интернет те трудно биха понесли ниски скорости. Тогава те започват да подават оплаквания към доставчиците си или директно сменят фирмата с друга.

Също така, средното време за завършване на строителни проекти е значително по-кратко. Училища, апартаменти, обществени паркове и мостове изникват с бързи темпове.

Още един пример е напредналата култура за доставка на храна в страната. Гражданите очакват храната им да бъде доставена най-късно 15 минути след като са я поръчали, в противен случай те заливат собствениците на заведения с оплаквания и жалби.

По-бързият темп на живот (илюстриран в областите на технологията, строителството и доставките) до голяма степен отразява общата корейска култура за незабавен отговор и бърз напредък.

Както споменахме, това може би се дължи на бързия икономически растеж, през който страната преминава за толкова кратък период от време и поради това бързият начин на живот вече се е превърнал в норма за корейският народ.