Косатките в плен

Косатките в плен

27/03/2019 Off By martha

През януари 2019 г. Кайла умря. Тя била 30-годишен кит, живеещ в SeaWorld Орландо, САЩ. Ако живеела в дивата природа, тя вероятно щяла да доживее до 50-те си години, а може би и до 80-годишна възраст. Все пак, Кайла живяла по-дълго от други косатки, родени и живели в плен в историята.

Не е ясно от какво е умряла, но непосредствената причина за смъртта не може да ни каже много: Често косатките умират от пневмония или друга инфекции, които бързо се развиват, защото животното вече е сравнително слабо. Седемдесет косатки са родени в плен по света от 1977 г., според две бази данни, поддържани от експерти по китоподобни. Тридесет и седем от тях, включително Кайла, вече са мъртви. Само шепа диво уловени косатки са доживели след 30-годишна възраст.


В момента има 59 косатки в плен на морски паркове и аквариуми по света. Някои от тях са уловени от дивата природа, някои са родени в плен. Една трета от пленените косатки в света са в Съединените щати и всички, с изключение на един, живеят в трите парка на SeaWorld в Орландо, Сан Диего и Сан Антонио. Има достатъчно доказателства, които показват, че китоподобните – китовете, делфините и морските свине – не се развиват добре в плен. Те са изключително интелигентни, социални животни, които са генетично направени да живеят, мигрират и хранят на големи разстояния из океана.

До някаква степен проблемът произлиза от техния размер. Косатките са огромни животни, които плуват огромни разстояния в дивата природа – средно 64 километра на ден – не само защото могат, а защото трябва, за да се хранят с разнообразните си диети и да се упражняват. Те се гмуркат от 30 до 152 метра, няколко пъти, всеки ден. Можем да пресъздадем донякъде земната среда – например савана, но не можем да създадем океан.


Време е да се замислим за мъчението, на което излагаме тези прекрасни животни за нашето собствено забавление. Природата е уникална и не си заслужава да я унищожаваме за щяло и нещяло.

Автор: Мартина С. Попова