Котка за дълголетие

Котка за дълголетие

02/01/2019 Off By nina

Експерти от различни страни смятат, че котките са не само пухкави сладури, но са и истинско лекарство за сърдечни заболявания, стрес и дори пиянство.

1. Котките ни учат да падаме на ръце.

Експерти от Университета в Мелбърн (Австралия) в продължение на три месеца наблюдаваха пациентите от психотерапевтичния отдел на градската клиника. Експериментът включва повече от 200 души, страдащи от депресия, неврози и социална фобия. Всички пациенти са в състояние на хронично напрежение. Участниците изпробват различни методи на психотерапия – от психоанализа до автотренинг. В края на проучването се оказа, че визуалната терапия с котки даде най-положителен резултат, т.е. просто казано – снимане и гледане на снимки на котки, което беше предложено от доктор по психология Белинда Щърман. Д-р Щърман отбеляза, че пациентите й преодолели кризата по-бързо от тези, които били лекувани с традиционни методи:

“Когато бях малка, живеех във ферма, пълна с котки. Спомням си, че в трудни моменти баба ми винаги ми казваше – не бъди тъжна, погледни котарака Джей – колко е свободен, горд и как не му пука какво казват другите. Да, котките ни помагат да се превърнем в себе си, да научим независимостта и да се приземим на ръцете си, където и да ни захвърли животът. ”

Така че, както казват учените, котката укрепва нервите и помага за възстановяването от стреса.

2. Предпазват от алкохолизъм.

Тежък ден? Иска ви се да се напиете? По-добре погладете котката! Мъркането на любимите ни писани, както е установено от невролози от Университета в Торонто (Канада), активира в човешкия мозък същите центрове на удоволствие, като при вкусна храна или алкохол.

Има много по-малко алкохолици сред собствениците на домашни любимци, особено котки, отколкото сред останалите хора. Това може би не изисква научни доказателства.

Между другото, в наркологичните клиники на скандинавските страни (във Финландия и Норвегия) много често терапията с животни се счита за много ефективен метод и се практикува заедно с лекарственото лечение на алкохолни или наркозависимости.

Лекуват алкохолици, осигурявайки на пациента котка или куче от приют, за което той е длъжен да се грижи. Така че, лекарите казват, че често е възможно да се решат два проблема – да се спаси човек от пристрастяването, и да се осинови едно животно, защото по време на терапията много хора започват да смятат, че “лекарят“ е най-добрият им приятел и не искат да се разделят с него след лечението.

3. Спасяване от сърдечни удари и инфаркти.

Учените от Единбург (Шотландия) са установили връзка между състоянието на човешкото здраве и наличието на домашни любимци. Проучването включва повече от 10 хиляди човека на възраст от 40 до 85 години. Котките се оказали шампиони на лечебните ефекти върху хората.

При техните собственици вероятността да станат жертва на инфаркти и инсулти е средно с 18-20% по-малка, отколкото тези, които нямат котки и 10% по-рядко от собствениците на кучета. И още един интересен факт – експертите твърдят, че котките удължават живота на силния пол!

Във всеки случай, сред жителите на Великобритания, които са живели до 85 години, повече от 70% от тях са притежавали котки.

4. Намаляват риска от рак.

Изследователи от катедрата по рак в Станфордския университет в Сан Франциско са прекарали седем години, наблюдавайки няколко хиляди посетители в градските клиники. Целта на проучването е да се установи кои фактори от начина на живот, околната среда, човешките навици могат пряко или косвено да повлияят на развитието на ракови заболявания.

Оказало се, че за тези 7 години след хората, които в анкетата посочвали, че имат домашен любимец – куче или котка – от рак са се разболели 30% по-малко от останалите.

5. Домашни физиотерапевти и живи мехлеми за всякакви болки

Галенето на котки е много полезно за всички хипертонични и хора, чувствителни към промените във времето (ако, разбира се, не сте алергични към котките). Доказано: галенето на котешка козина намалява кръвното налягане.

Този ефект се постига чрез премахване на статичното електричество и като резултат – се облекчава напрежението и спазмите на малките кръвоносни съдове – капилярите. Така че, когато времето се променя, когато вали и духа вятър, просто седнете в удобен стол и вземете котката на колене – това ще премахне чувствителността към капризите на времето.

Котките много точно различават температурната разлика, дори, когато тя е по-малка от градус. Те обичат да се топлят и инстинктивно се опитват да се настанят на най-топлото място. Ето защо, ако имате, например, възпалена колянна става или бронхит, котката с радост ще се катери по краката или по гърдите ви.

Живата топлина много ефективно успокоява този вид болка и помага в борбата с възпалението. Така че, ако имате грип, и котката е решила да се погушка до вас, не я гонете, оставете я да престои няколко минути на болезнено място и определено ще се почувствате по-добре.

Автор – Нина Жишева