Кралят-градинар

Кралят-градинар

22/07/2019 Off By nina

Кралят на западноафриканско племе се завръща в Канада, за да продължи да работи като градинар и да печели пари за здравеопазването за своите “поданици”.

Ерик Ману станал цар, когато 67-годишният му чичо Дат умрял. По това време Ерик от три години живеел в Канада с жена си и сина си. Ерик се връща в Южна Гана, за да влезе във владение на наследството си. Той казва:

„Това е страхотно преживяване. Тази чест трябва да бъде взета присърце. Това е част от моето наследство, моята култура и традиции.”

Сега обаче лидерът на племето Акан, който живее в село Аданси Абоабо № 2, се върна в Северна Америка и отново пое старата си работа. В Британска Колумбия той се занимава с градинарство и ландшафтен дизайн, за да събира пари за своите шест хиляди души. Ману казва пред репортерите:

„Понякога идвам на работа и ми казват:„ Ти си вожд, видях те по телевизията! Защо копаеш в градината?“ Разберете, това е скромност. Когато съм в Канада, аз гордо работя за шефа си.”

Когато за първи път пристига в Канада, работодателят му, Сюзън Уотсън, откри фондация за събиране на училищни принадлежности, дрехи, лаптопи и лекарства за поданиците на младия крал. Тя присъства на церемонията по коронацията му в Гана и каза:

– Тези хора са красиви отвътре и отвън, но те нямат нищо. И тук има много хора, които са нещастни и искат нещо повече през цялото време.”

Ману се надява да спечели достатъчно пари в Канада, за да изпрати медицинско оборудване и лекарства в родното си село. Уотсън казва:

„Цялото село живее в бедност. В клиниката има само една акушерка и няколко медицински сестри. Няма никакви лекари.“

Превод – Нина Жишева