Краля на птиците

Краля на птиците

18/09/2019 Off By martha

Западния трагопан е оскъдна, срамежлива и неуловима птица. Мъжките са толкова красиви за гледане, но рядко се забелязват. Местните жители наричат ​​вида джуджурана, цар на птиците. Над 3100 съществуват в дивата природа в Западна Хималая, много от тях са в индийския щат Химачал Прадеш.

Именно там режисьорът Мунмун Далария прекара по-голямата част от 2017 и 2018 г., като прави документален филм за джуджураната. Един ден, когато се скрила в птичи щори, мъжка птица се приближила, разкошен в оранжево-перовия си аскот и бяло, петнисто, ​​черно наметало. След като прегледал храната, той скочил на камък и започнал да се обажда, като се стремил да разбуди женските и да предупреди съперниците. Далария, изследовател на National Geographic, гледал и заснел птицата в продължение на 35 минути, едно от най-дългите документирани наблюдения на худжурана в дивата природа.

Да станете свидетели на разговор за чифтосване е едно – действително чифтосване, съвсем друго. Понякога се вижда в единствената в света програма за отглеждане в плен на този фазанов братовчед в Химачал Прадеш. Мъжкият пристъпва към женската. Той разгръща изящните си елементи. На върха на страстта той се измъква от гледката, избухва отново, втурва женската, закача се за нея – и те се чифтосват за 10 секунди. Макар и кратко, това е ефективно. През следващите шест до осем седмици тя ще снася от три до пет яйца и ще ги излюпва. Птиците, отглеждани в плен, формират резерват, тъй като дивите популации за жалост намалят, поради лов за прекрасните им пера. Програмата има около три дузини птици и има за цел да пусне някои в природата през 2020 г.