Крепостта  “Меджиди Табия”

Крепостта “Меджиди Табия”

06/10/2018 Off By djani

Когато бяхме деца, въпреки, че бяха скапани от работата, родителите ми водеха мен и брат ми на пикници в гората около Крепостта. Така си я наричат всички Силистренци. Спомените ми свързани с това чудно място са свързани с много смях и блажено спокойствие. Има и път, по който се стига с кола, но е истинско предизвикателство  да се стигне до самата Крепост по стълбите.

 

 

 

Не знам как, но нито веднъж не бях влизала в самият музей…Едва миналата година влязох…Сега имам желание да влизам всеки път щом се върна там. Хората, които го стопанисват са доста любезни и търпеливи. Ето и началото на пътят, който води до там. Съвсем вътре в града. Не е ли чудесно?!?

 

 

 

Меджиди Табия, както е официалното име на Крепостта е последната Османска крепост на Балканите. Сякаш древни духове се събуждат и ви развеждат смирено из цялата Крепост. Истинската атмосфера не може да се преразкаже  с прости думи. Непременно трябва да се види. Но за тези, които изгарят от нетърпение , ето малко фактология.

Силистра е един от най-старите български градове с много богата и древна история. Създаден е преди около 2400 години като римската крепост Дуросторум. В областта има много римски останки.

 

 

Тук се намира една от най-ценните в Европа гробница с древни стенописи от 4 век.  Днес следите от древното минало са експонирани в самия център на града в архитектурно археологичния резерват Дуросторум- Дръстър-Силистра. На един от най-красивите хълмове край Силистра е издигната Меджиди Табия. Добре запазена турска, отбранителна крепост датираща от 1847 година. Уникалното при нея са високите стени и подземни тунели, които стигат от хълма до ключови места в другия край на града.

 

 

 

 

Тази крепост е изиграла важна роля в руско-турските войни. Крепостта е построена през периода 1841-1853 година по планове на немският военен инженер Хелмут Фон Молтке. През 1847г.  Султан Абдул Меджид е посетил крепостта, чието име е дадено на крепостта. През 1854 г. по време на Кримската война, Крепостта издържа едномесечна руска обсада. Крепостната стена има форма на шестоъгълник и достига височина 8 метра. Непосредствено до нея има ров, служил за препятствие и маскировка. Когато преминете през огромната порта и влезете в двора на Крепостта, сякаш с машина на времето се озовавате в друго време. Отляво има административна сграда, а вдясно вход към бивши спални, а сега- зали за музейни експонати.

 

 

Дворът е отлично запазен с окосена трева, пейки и старинна чешма. В бившите спални е разположена  експозицията с оръжия. Револвери, пистолети, картечници,оръдия и какво ли не още, събрани и прекрасно съхранени. Може да се видят и униформи на различни видове войски. Нишите са много студени и големи колкото една съвременна дневна. В една такава ниша в нарове на 3 реда са спели по около 30 войника. Има и отделна стая, чиито стени са по 3 метра. Там се е съхранявал барута за да се предпази от поражения.

 

 

След като обиколите цялата Крепост, може да се насладите на изключителна гледка към града. Величественият Дунав се стеле кротко в нозете на притихналият град и изпълва цялата гледка с божествено спокойствие.

 

 

Има доста хора, които спортуват в района и специално изградената „Пътека на здравето”.

После слезте и пийте едно ароматно кафе на брега на самият Дунав…Намерете време и отидете, наистина. Ако останете недоволни, пишете ми…стоя зад всяка своя дума.

снимки: Google

автор: Тезджан Ферад- Джани