Крушунските водопади

Крушунските водопади

29/04/2019 Off By djani

Разположени в екологично чиста местност в близост до малкото село Крушуна в община Летница, Крушунските водопади са една от най-големите естествени красоти на България. Те са част от река Маарата, която води началото си от мистериозна пещера наречена Водопада. Макар и високи близо 20 метра, водопадите впечатляват не толкова със своята височина, колкото с нереалната си красота, която просто опиянява всеки имал удоволствието да ги посети.

Покрай водопадът преминава еко-пътека, която се вие така, че да даде възможност цялата система да бъде разгледана от различни ъгли. Пътеката е трасирана и по нея са изградени 15 живописни мостчета и стълбици, които ни отвеждат до две наблюдателни площадки – едната под, а другата над „Пръскалото”.

Мястото е най-очарователно през късната пролет и през летните месеци в периода от май до август, когато всичко е потънало в пищна зеленина и пеят птички, а сянката на дърветата носи блажено чувсто за прохлада. Магията на местността е открита още през късното средновековие, когато през 13-14 век тук се заселили монаси – исихасти, които издълбали скални жилища в самите скали край водопадите. Крушунските водопади се намират на северния край на Деветашкото плато, южно от село Крушуна.

Те се намират на 34 км. източно от Ловеч, на 8 км. югозападно от град Летница. В непосредствена близост има много пещери, една от които е Бонинската, където се намира най-дългото подземно езеро у нас. Крушунските водопади са обявени за природна забележителност през 1995 г., с цел опазване на характерни геоморфоложки образувания, животни и растителност.

Районът е с богата история. През V век пр. Хр. е населяван от тракийското племе усдикензи. Тук е намерено едно от най-ценните съкровища от това време – Летнишкото. За римския период свидетелстват останки от крепост южно от селото.

В местността са изградени много екопътеки, които ви водят до забележителностите, докато се разхождате сред прохладата на гората. Озовавате се в приказен свят от рекички, езерца и водоскоци, оставящи приятен спомен. Тук тюркоазените води и околната зеленина се сливат в едно и създават едно магическо, приказно усещане.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани