Куала Лумпур – столицата на Малайзия

Куала Лумпур – столицата на Малайзия

01/04/2019 Off By martha

Тъй като е сравнително нов град, който нараства значително след 90-те години на ХХ век, Куала Лумпур сега е един от най-модерните градове в Югоизточна Азия, предлагащ най-доброто от стария и новия свят, обединени в един сияен град. Хората са приятелски настроени и мнозинството от населението говори английски.

Най-доброто време за посещение на Куала Лумпур е между ноември и май, когато времето е много приятно. Летният сезон привлича много туристи от Близкия изток, докато в края на годината се предлагат някои сериозни сделки за пазаруване, а именно малайзийската Mega Sale, където цялата страна се “продава”.

Един от най-невероятните фестивали на земята е Фестивала на Тайпусам, който се провежда през януари в пещерите Бату. Повече от един милион посетители присъстват на фестивала, където невероятни обети и подвизи се изпълняват от поклонници, които се отправят в пеша по целия път до пещерния храм. Това е един от фестивалите, които не трябва да пропускате.

Докато пътеводителите препоръчват улица Petaling и Jalan Alor, истинската местна храна ще бъде на улица Pudu Food (Pudu Wai Sek Kai), на 20 минути пеша от района Bukit Bintang в Куала Лумпур. Тук истински автентична улична малайзийска храна все още се прави традиционно, като тук идват само местни жители. Работи ежедневно от 16:00 часа до около полунощ.

Всеки продукт, произведен от дуриан, би бил чуден сувенир, който може да се купи за приятели и роднини у дома. Докато плодът на дуриан може да е един от най-уникалните плодове на света и роден в Малайзия, местните индустрии измислят много творчески начини да включат дуриан във всичко. Оглеждайте се за шоколадови бонбони, бисквити, сладкиши, закуски, кафе или дори грим, когато сте в магазини за сувенири.

Разходките из Куала Лумпур е най-добре да се извършват пеша или с помощта на метро. Специален “KL Travel Pass” се продава в KL Sentral, главния транспортен център на Куала Лумпур, и този проход ви позволява лесно да опознаете града, използвайки множество видове транспорт.

Няма съмнение, че кулите близнаци Петронас са най-сниманите в Малайзия, било то ден и нощ. Алтернативното място би било пещерите Бату, където на входа, водещ до пещерите, се намира масивна златна статуя на лорд Муруган.

Автор: Мартина С. Попова