Кучетата или играят феърплей или изобщо не играят

Кучетата или играят феърплей или изобщо не играят

01/04/2019 Off By nina

Кучетата имат чувство за справедливост – ревнуват и се разстройват, когато няколко кучета изпълняват трик, но възнаграждават само едно, установи ново проучване. „Те са очевидно недоволни от несправедливата ситуация“, казва водещият изследовател Фридерике Ранге. Тя също така предполага, че тази чувствителност може да се простира отвъд храната, до неща като похвала и внимание. „Това може да обясни защо някои кучета реагират с „нова завист“ на бебето, когато собствениците им имат дете“, казва тя

Докато някои собственици могат да кажат, че са знаели за дълбокия емоционален живот на своите кучета от векове, новите експерименти отбелязват за първи път една сложна емоция като ревност при кучета в контролирана лабораторна среда. „Научаваме, че кучетата, конете и може би много други видове са далеч по-емоционално сложни, отколкото сме си представяли“, казва Пол Морис, психолог от Университета в Портсмут, който изучава емоциите на животните…. „Те могат да страдат с прости форми на много емоции, за които някога сме считали, че само приматите могат да изпитат“.

В новото изследване на около 30 кучета, изследователите поставили две кучета рамо до рамо и след това ги накарали да изпълняват еднакви команди, като всяко трябвало да постави лапата си в ръката на изследователя. Двете кучета изпълнили командите и били или еднакво възнаградени за успешното изпълнение или и двете не получили награда. Но, когато само едното куче получило колбас, другото отказало да продължи играта и дори отказало да погледне изследователя. Недоволните кучета показали също симптоми на стрес, като чесане и облизване.

Ранге обобщава: „Животните реагират на неравенството…. За да избегнем стреса, трябва да се опитаме да не ги третираме по различен начин.“… Ранге каза, че не е изненадана от реакцията на кучетата, тъй като е известно, че вълците си сътрудничат и изглеждат чувствителни един към друг, а съвременните кучета произхождат от вълците. Тя планира да проведе подобни експерименти и върху вълците, за да види дали и те са така ревниви.

Превод от английски – Нина Жишева