Кучетата – природните детективи

Кучетата – природните детективи

24/11/2018 Off By martha

Нашите предци са били наясно с този факт и ние сме запазили тези вярвания до днес. Кучетата могат да идентифицират хората за това, което са наистина. Днес в епоха на наука и факти, не винаги бихме взели под внимание старите вярвания. Много от нас се нуждаят от добри научни доказателства. Ако сте от тези хора, имаме добра новина за вас – науката показва, че кучетата наистина могат да идентифицират дали някой е лош човек или не.

Преди проучванията било ясно, че кучетата искат светът им да бъде сигурен. Първият експеримент бил да се види дали кучетата биха имали доверие на човек, който ги е излъгал преди. Вече е известно, че кучетата разбират човешки жестове и биха отишли при всеки обект, който собственикът им посочи. Но когато тези човешки жестове станат непоследователни, те правят кучето нервно и объркано. Следващия път кучето няма да отговори на вашата заповед. То познава лъжците и няма да има доверия на собственикът си. Въз основа на опита, кучетата наистина могат да разпознаят непостоянен човек, чрез наблюдение.

Но как ще се държат кучетата, ако собственикът им се отнася зле?

Изследователите също се заемат с този въпрос. В скорошно проучване в изследванията на неврологията и поведението, се казва че кучетата коригират поведението си въз основа на поведението на хората. Учените казали на собствениците да се опитат да отворят контейнер и след това да потърсят помощ от двама други изследователи. В първия случай един от изследователите ще помогне, докато другият ще остане пасивен. Във втори опит, един изследовател ще бъде пасивен, а другият ще откаже да помогне изобщо. Интересни резултати излезли когато изследователя опитал да нахрани кучето. То взело храната от помощника и пасивния участник, но когато стигнало дума за участникът, който отказал да помогне, кучето не реагирало на неговият жест изобщо.

Невероятно, но вярно. Кой би отказал храна за нещо такова?

Ясно е, че кучетата имат добро разбиране за това как функционират социалните правила. Ако се срещнете с някой, който би е неприятен, вероятно вашето куче ще го разбере. Те избягват хора, който собствениците им не харесват и винаги биха се застъпили за тях. Не лъжете кучето си, защото то може да ви обърне гръб. В крайна сметна, явно са по-умни от колкото много смятат.

 

Автор: Мартина С. Попова