Къде отиде пясъкът?

Къде отиде пясъкът?

12/10/2018 Off By martha

Всеки, който е бил на плаж, грабвайки една шепа пясък, разбира колко безбройно много песъчинки има по нашата планета. Пясъкът се състои от ситни камъчета и тъй като самата ни Земя е един доста голям камък, тогава как така е възможно да се изчерпва?

Статистиките казват, че пясъкът е най-търсеният природен минерал, като надминава нефта и природния газ. Този материал е основата, с която създаваме цимент, а ние използваме много цимент. Най-подходящ е речния пясък, но той не е в изобилие. Отнема хиляди години малките скални камъчета да бъдат обработени, разбити и оформени в това, което наричаме пясък. Предимството, което реката предоставя е закръглената форма и приблизително еднаква големина на песъчинките и голямата част от тях са твърд минерал като кварц. Това помага за направата на качествен цимент, но този материал не е лесен за намиране. Целия процес отнема прекалено много време за нуждите на обществото. Повечето компании, които работят с речен пясък го получават местно.

 

Вероятно се чудите защо не може да се използва пясъкът от плажа? Всички реки в крайна сметка се изливат в море или океан заедно с пясъка си. Тук се сблъскваме с друг проблем – морския пясък е солен, а това води до нежелани химични реакции и самия пясък е една голяма смесица от разновидни камъчета, корали, черупки, стъкла и какво ли още не.  Възможно е да се пречисти, но допълнителните процеси водят до по-висока цена.

 

Естествено, хората са изобретателни и предоставят трети по-лесен вариант – фабрично направен изкуствен пясък, направен от натрошени подбрани камъчета и минерали. Като качество не е оптимален защото не преминава през дългогодишния процес на ерозия и песъчинките са остри и груби. Този процес е много по-бърз и има възможността да се създават огромни количества. Как иначе биха построили всичките хотели в Дубай за толкова кратко време? Много от компаниите купуват пясък от външни производители. Доста иронично за град, който се намира в пустинята. Няма как да използват пясъка около тях, тъй като пустинния пясък е твърде ситен и гладък.

Нашата земя отново ни показва колко много зависим от нейните блага. Учените работят върху екологични решения за нашите безкрайни нужди, но до намиране на такива можем само да се надяваме, че те няма да дойдат твърде късно.

 

Автор: Мартина С. Попова